Μητσοτάκης – Μελόνι: Επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια

Μητσοτάκης – Μελόνι: Επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιταλία, Δευτέρα 12 Μαΐου 2025. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni και στην συνέχεια συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΑΣΣ, ο Πρωθυπουργός και η G. Meloni πραγματοποίησαν δηλώσεις στον Τύπο. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Κοινή δήλωση και νέες συμφωνίες υπεγράφησαν στη Ρώμη, με φόντο την ευρωπαϊκή προεδρία, την ηλεκτρική διασύνδεση, τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και τη στήριξη σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια.

Στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας σε ζητήματα άμυνας, ενέργειας, μεταναστευτικής πολιτικής και ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων επικεντρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι στη Villa Pamphili της Ρώμης, στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση και συμμετείχαν στην τελετή ανταλλαγής πρωτοκόλλων συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση για πιο συστηματικό συντονισμό σε όλους τους τομείς. Ειδικό βάρος δόθηκε:

  • Στην ενεργειακή διασύνδεση, με στόχο τον τριπλασιασμό της ισχύος του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω έργου που θα προωθήσουν ΤΕΡΝΑ και ΑΔΜΗΕ.
  • Στην αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, με επένδυση 360 εκατ. ευρώ από την ιταλική πλευρά για νέα τρένα και αμαξοστάσια, μέσω συνεργασίας με την ιταλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων.
  • Στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και των πολιτικών επιστροφών μεταναστών, με κοινή έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της προετοιμασίας ενόψει της διαδοχικής προεδρίας Ελλάδας και Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα στηρίζει κοινές αμυντικές δαπάνες.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε τη σημασία της κοινής στάσης σε θέματα μεταναστευτικής πίεσης, ειρήνης στην Ουκρανία και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, τόνισε την κοινή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία σε τομείς όπως η πολιτική προστασία και η ασφάλεια.

«Σήμερα είχαμε μια ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα, με πολύ μεράκι –όπως είπε η Τζόρτζια Μελόνι– και με καλή διάθεση για να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα που μας απασχολούν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενέργεια & σιδηρόδρομοι στο επίκεντρο των επενδύσεων

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα: «Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη διασύνδεση, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε συνεργασία στον σιδηροδρομικό τομέα:

«Η Ελλάδα θα επενδύσει στις υποδομές και η Ιταλία θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε νέα τρένα και αμαξοστάσιο για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί».

Το διμερές εμπόριο ανέρχεται ήδη σε 12 δισ. ευρώ, με προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης.

Μετανάστευση και άμυνα με ευρωπαϊκή προοπτική

Στο μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες παρουσίασαν κοινή γραμμή υπέρ της φύλαξης των συνόρων και της πάταξης των διακινητών.
«Μιλήσαμε για την ανάγκη υιοθέτησης αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών. […] Κάποια στιγμή θα πρέπει να στηριχθεί ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που να μην επιβαρύνει μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε ο Μητσοτάκης.

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε:

«Είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. […] Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση αφορούσε την ανακατανομή. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρους στο ζήτημα των συνόρων».

Ουκρανία, Δυτικά Βαλκάνια και ευρωπαϊκή ενοποίηση

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ζήτησε 30ήμερη εκεχειρία, ενώ η Ιταλίδα ομόλογός του σημείωσε:

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι τέλους. Περιμένουμε μια σαφή απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα άμεσης κατάπαυσης του πυρός».

Οι δύο χώρες στήριξαν επίσης την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με τη Μελόνι να τονίζει:

«Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις θέσεις μεταξύ τους. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε νέα υποθαλάσσια καλώδια. Αναφέρομαι στη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας: Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ

Με μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, συνεδρίασε στη Ρώμη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται από 8 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση που είχαν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι βρέθηκαν στο επίκεντρο το εμπόριο και οι επενδύσεις, η διαχείριση του μεταναστευτικού, το ενεργειακό, καθώς και το κρίσιμο ζήτημα των υποδομών, όπως ο σιδηρόδρομος και η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με την Hellenic Train.

Κατά τη διάρκεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει δοθεί έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρίως στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια και συνδεσιμότητα.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση πραγματοποίησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι στη Villa Pampili στη Ρώμη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ένα ζήτημα στο οποίο Αθήνα και Ρώμη βρίσκονται σε κοινή γραμμή, έχοντας προτάξει στις Συνόδους Κορυφής των ηγετών της Ένωσης την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, καθώς και την ενίσχυση των επιστροφών.

Αναφορικά με τον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας και της αμυντικής θωράκισης, ο Πρωθυπουργός έφθασε στη Ρώμη κρατώντας στην πρώτη γραμμή εξεφρασμένες ελληνικές θέσεις όσον αφορά στη συνεργασία με τρίτες χώρες, ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, Κυριάκος Μητσοτάκης Τζόρτζια Μελόνι συζήτησαν για τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αιχμή το Ουκρανικό και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: