18 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό: Ρεκόρ καταστροφής τροπικών δασών το 2024

18 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό: Ρεκόρ καταστροφής τροπικών δασών το 2024
Fire fighting helicopter carry watethar bucket to extinguish the forest fire. Photo: Shutterstock
Η μεγαλύτερη απώλεια παρθένων τροπικών δασών των τελευταίων 20 ετών καταγράφηκε πέρυσι, με τις πυρκαγιές –κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας– να ευθύνονται για σχεδόν τις μισές απώλειες

Η καταστροφή των τροπικών δασών το 2024 έφτασε σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Global Forest Watch, που λειτουργεί υπό το World Resources Institute. Συνολικά, χάθηκαν 67 εκατ. στρέμματα, έκταση μεγαλύτερη από αυτήν του Παναμά, με ρυθμό καταστροφής 18 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά λεπτό.

Για πρώτη φορά, οι πυρκαγιές ευθύνονται για σχεδόν το 50% των απωλειών, επισκιάζοντας τη γεωργική αποψίλωση. Οι φωτιές –σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης– ενισχύθηκαν από τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν την πιο ζεστή χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί.

Η Βραζιλία σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια με 28 εκατ. στρέμματα μόνο το 2024, κυρίως από αγροτικές πυρκαγιές για καλλιέργεια σόγιας και εκτροφή βοοειδών. Στη Βολιβία, η καταστροφή των δασών τριπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο για τον ίδιο λόγο. Αντίθετα, Ινδονησία και Μαλαισία παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπομπές CO₂ από τη δασική καταστροφή ξεπέρασαν τους 3,1 δισ. τόνους, ποσότητα ίση με τις ετήσιες εκπομπές από την παραγωγή ενέργειας της Ινδίας, προκαλώντας παγκόσμιο κόκκινο συναγερμό, σύμφωνα με τη συνδιευθύντρια του GFW, Ελίζαμπεθ Γκόλντμαν.

Η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για συστημική προσέγγιση, καθώς νέα «μέτωπα» αποψίλωσης αναδύονται, όπως η καλλιέργεια αβοκάντο στο Μεξικό, κακάο και καφές στην Αφρική, αλλά και η εξορυκτική δραστηριότητα για κρίσιμα μέταλλα.

Ο διευθυντής του προγράμματος δασών του WRI, Ροντ Τέιλορ, προειδοποιεί: «Τα αίτια αλλάζουν, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική για τη διατήρηση των δασών, που είναι κρίσιμα για τη βιοποικιλότητα και τη συγκράτηση της κλιματικής κρίσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: