Αλλαγές στις επιστροφές ΦΠΑ: Αυτόματοι έλεγχοι, ταχύτερη ρευστότητα, νέα πρόστιμα

Αλλαγές στις επιστροφές ΦΠΑ: Αυτόματοι έλεγχοι, ταχύτερη ρευστότητα, νέα πρόστιμα
Business and Financial Planning Concept. Financial advisor hand planning and calculate budget, and tax. Professional Businesswoman use calculator and review annual report at home office. Photo: Shutterstock
Νέο πλαίσιο για την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες φέρνει η ΑΑΔΕ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, την ενίσχυση της ρευστότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων ελέγχου και άμεσων προστίμων για καθυστερήσεις.

Σε τροχιά ψηφιακής επιτάχυνσης τίθενται οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προωθεί την αναβάθμιση του αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου, προκειμένου το 95% των αιτημάτων να διεκπεραιώνονται αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο στόχος είναι διπλός: να μειωθούν τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις που άφησαν πάνω από 1.000 αιτήματα σε εκκρεμότητα για διάστημα άνω των 90 ημερών.

Το 2024, η ΑΑΔΕ διεκπεραίωσε 48.549 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ, επιστρέφοντας συνολικά 3,3 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια –όπως παρελθόν ελέγχων χωρίς σοβαρές αποκλίσεις, καθαρό φορολογικό ιστορικό και απουσία ενδείξεων απάτης στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές– εντάσσονται στη λεγόμενη «χρυσή λίστα» και προωθούνται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβάθμιση προβλέπεται και για τις επιστροφές ΦΠΑ από αιτήματα που υποβάλλονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ: στόχος είναι το 40% των αιτήσεων χωρίς αιτήματα πρόσθετων πληροφοριών να διεκπεραιώνονται εντός 4,5 μηνών και το 95% εντός 8,5 μηνών, ανεξαρτήτως του αν απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία ή όχι.

Παράλληλα, αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα επιβολής προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ. Με την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης, θα επιβάλλεται άμεσα και το σχετικό πρόστιμο, χωρίς την καθυστέρηση που προκαλούσε μέχρι σήμερα η χειροκίνητη διαδικασία από τις φορολογικές αρχές.

Το νέο πλαίσιο αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής ψηφιοποίησης και ενίσχυσης της διαφάνειας στον φορολογικό μηχανισμό, με στόχο να εξασφαλιστεί ισότιμη μεταχείριση όλων των επιχειρήσεων, να αποτραπεί η φοροδιαφυγή και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα μέσω ταχύτερης επιστροφής κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: