ΕΕ προς ΗΠΑ: Νέα εμπορική πρόταση με «αντίβαρα» 95 δισ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει

ΕΕ προς ΗΠΑ: Νέα εμπορική πρόταση με «αντίβαρα» 95 δισ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει
USA vs EU. Tensions Between the United States of America and European Union. Disconnected Puzzle Pieces Symbolize Broken Relations and Geopolitical Disputes. Photo: Shutterstock
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να επανεκκινήσει τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται και για το σενάριο πλήρους ρήξης,

Με στόχο να αναθερμάνει τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια επικαιροποιημένη πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ. Το έγγραφο περιλαμβάνει δεσμεύσεις σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, περιβαλλοντικών προτύπων και οικονομικής ασφάλειας, καθώς και σχέδιο για σταδιακή κατάργηση δασμών σε μη ευαίσθητα προϊόντα.

Η πρόταση προβλέπει επίσης συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή συνδεσιμότητα, ενώ αποφεύγει μονομερείς απαιτήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ρυθμιστική αυτονομία της ΕΕ.

Αν και η Κομισιόν δεν έχει σχολιάσει επισήμως, στόχος της είναι μια εξισορροπημένη συμφωνία, με τελική έγκριση από τα κράτη μέλη.

Παράλληλα, η ΕΕ δεν παύει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ναυαγίου. Έχει καταρτίσει σχέδιο αντιποίνων ύψους 95 δισ. ευρώ, το οποίο απαντά στις μονομερείς επιβαρύνσεις 25% που έχει ήδη επιβάλει η Ουάσινγκτον σε βασικούς ευρωπαϊκούς εξαγωγικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα μέταλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και οι ΗΠΑ έχουν μειώσει προσωρινά κάποιους δασμούς, το ενδεχόμενο επέκτασής τους σε ημιαγωγούς και φάρμακα πυροδοτεί ανησυχίες εντός της ΕΕ, με ορισμένα κράτη-μέλη να ζητούν άμεση ενεργοποίηση αντίμετρων. Στις Βρυξέλλες απορρίπτουν ως «μη ρεαλιστικές» τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις για τον ΦΠΑ και τους κανονισμούς προέλευσης προϊόντων.

Η πρόταση της ΕΕ καλύπτει ακόμη ζητήματα δημοσίων συμβάσεων, πλεονάζουσας παραγωγής, εξαγωγικών ελέγχων και κρίσιμων πρώτων υλών, με τις δύο πλευρές να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους διαλόγου. Επόμενος σταθμός, μια υψηλού επιπέδου πολιτική συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας: «Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση με τους Αμερικανούς συναδέλφους και θεωρώ ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή την προσέγγιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: