Γαλλία και Σαουδική Αραβία προτείνουν αφοπλισμό της Χαμάς – Τι προβλέπει η αποστρατιωτικοποίηση

Γαλλία και Σαουδική Αραβία προτείνουν αφοπλισμό της Χαμάς – Τι προβλέπει η αποστρατιωτικοποίηση
DEIR AL BALAH, GAZA - FEBRUARY 8: Israeli hostages Or Levy, Eli Sharabi, and Ohad Ben Ami being handed over to the International Committee of the Red Cross by the fighters of the Palestinian resistance group Hamas under a ceasefire and prisoner exchange agreement with Israel, in Deir al Balah, Gaza, on February 8, 2025. Abed Rahim Khatib / Anadolu (Photo by Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία προωθούν πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς, επιδιώκοντας να μετατρέψουν την παλαιστινιακή οργάνωση σε πολιτική δύναμη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας για λύση δύο κρατών.      

Πρόταση για τον αφοπλισμό της Χαμάς και την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή της επεξεργάζονται η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με τη φιλοϊρανική παλαιστινιακή οργάνωση, σύμφωνα με τις πηγές, ενώ δεν είναι σαφές εάν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει επίσης αντίστοιχες συνομιλίες. Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στόχος είναι να μετατραπεί η οργάνωση σε αμιγώς πολιτική οντότητα, που θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη μελλοντική διακυβέρνηση της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τις πηγές.

Οπως αναφέρουν, αν επιτραπεί στη Χαμάς να διατηρήσει έναν βαθμό πολιτικής εξουσίας, θα είναι πιο πιθανό να αποδεχτεί τον αφοπλισμό.

Ωστόσο, το Ισραήλ πιθανότατα θα αντισταθεί, καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιμένει ότι η οργάνωση δεν πρέπει να έχει καμία πολιτική εξουσία αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Παράλληλα, υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τη γαλλική προσπάθεια να πειστούν περισσότερες χώρες ούτως ώστε να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών -υπό τη συμπροεδρία του Παρισιού και του Ριάντ- για να συγκεντρωθεί υποστήριξη υπέρ της λύσης δύο κρατών στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση. Οι ΗΠΑ, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν έχουν δηλώσει εάν θα υποστηρίξουν την προσπάθεια. Το Ισραήλ απορρίπτει το σενάριο δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023.

Παράλληλα με τις εν λόγω διπλωματικές κινήσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Παλαιστίνιοι δείχνουν όλο και λιγότερη αποδοχή ή και ανοχή στην οργάνωση, που κυβερνά τη Γάζα από το 2007.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν για τρίτη φορά χθες στη νότια Γάζα, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωνάζοντας: «Η Χαμάς πρέπει να φύγει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποιοι ζητούν από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στη Δυτική Όχθη, να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας από τον αντίπαλό της, τη Χαμάς. Τόσο ο πρόεδρος της Αρχής Μαχμούντ Αμπάς όσο και ο αναπληρωτής Χουσεΐν αλ-Σέιχ παροτρύνουν τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να αποστρατιωτικοποιηθούν για χάρη του ευρύτερου παλαιστινιακού σκοπού.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες Τετάρτη, ο Νετανιάχου έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του 19μηνου πολέμου, ο οποίος έχει ήδη ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της Γάζας και έχει σκοτώσει περισσότερους από 53.000 Παλαιστίνιους. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απαίτησε την επιστροφή όλων των ομήρων (εκτιμάται ότι παραμένουν περίπου 20 ζωντανοί σε σύνολο 58), την παράδοση των όπλων της Χαμάς και την αποχώρησή της από την εξουσία.

Επιπλέον, είπε ότι το Ισραήλ θα διευκολύνει το «σχέδιο Τραμπ» περί «εθελοντικής» μετανάστευσης κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες. Η αμφιλεγόμενη πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει απορριφθεί από αραβικά και μουσουλμανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, προβλέπει ερήμωση της Γάζας από τους Παλαιστίνιους κατοίκους και τη μετατροπή της σε λαμπερό παραθαλάσσιο θέρετρο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει τη νέα στρατηγική για την κατάληψη και τον έλεγχο ολόκληρης της Γάζας, διευκολύνοντας παράλληλα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την πλευρά της, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους, εκτός εάν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση πυρός και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Κάποιοι ελπίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, με δεδομένη τη νέα πίεση που ασκείται στο Ισραήλ αυτές τις μέρες από τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Βρετανία, που το κάλεσαν να «σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση και να άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε αισιόδοξος για τις «συνεχιζόμενες προσπάθειες» με σκοπό «τον τερματισμό» της σύγκρουσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: