Προσπάθειες αναβίωσης της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη με τη στήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών

Προσπάθειες αναβίωσης της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη με τη στήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών
Οι ζυμώσεις με την τουρκική κυβέρνηση, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η διατήρηση των δεσμών με την Εκκλησία και η ενίσχυση της Παιδείας.

Με όραμα η Κωνσταντινούπολη να ενισχύσει το στοιχείο της Ρωμιοσύνης, Έλληνες επιχειρηματίες συνενώνουν δυνάμεις προκειμένου η Ομογένεια να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει. Πίσω από την εν λόγω πρωτοβουλία βρίσκεται ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, κ. Βύρων Νικολαϊδης, ο οποίος έχει χτίσει ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας, τόσο με τον εγχώριο επιχειρηματικό ιστό, όσο και με την Τουρκική Κυβέρνηση. Απώτερος στόχος είναι να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα συνεργασίας, προκειμένου, Έλληνες με καταγωγή από την Πόλη, να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, να εργαστούν, στηρίζοντας παράλληλα την τουρκική οικονομία.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει ο παράγοντας Παιδεία, καθώς η γειτονική χώρα διαθέτει υψηλού επιπέδου αγγλόφωνα πανεπιστήμια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες.

Αντίστοιχα, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών με διεθνές αποτύπωμα, διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, με 351 startups, 5 accelerators, 2 coworking spaces και 3 οργανισμούς που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, ενώ το Startup οικοσύστημά της κατατάσσεται στην 66η θέση στον κόσμο.

«Το μεγάλο πλάνο είναι η αναβίωση της ομογένειας. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, διότι βλέπαμε ότι έφθινε διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και θεωρώ ότι είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στο να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Ο ίδιος θυμάται ότι το 1970 όταν αποφοίτησε από τη Χαλκηδόνα, η Κωνσταντινούπολη απαριθμούσε 3 εκατομμύρια κατοίκους και η ελληνική ομογένεια αντιστοιχούσε σε 20.000 άτομα. Σήμερα στην Πόλη κατοικούν περί τα 20 εκατομμύρια κάτοικοι και ο ελληνισμός αποτιμάται σε μόλις 2.000 άτομα, στοιχείο που υπογραμμίζει την αντιστρόφως ανάλογη ανάπτυξη που συντελέστηκε στα συγκεκριμένα μεγέθη μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να γυρίσει στην Πόλη. Είναι ένα θέμα που το έθεσα στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από ότι φάνηκε, το ακούει με προσοχή. Αν δεν κάνουμε κάτι, η φλόγα θα σβήσει. Απαιτείται η ενεργή στήριξη από πλευράς Τουρκίας και Ελληνικής Προεδρίας και φυσικά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους Έλληνες επιχειρηματίες».

Ο κ. Νικολαϊδης τόνισε πως γίνονται ζυμώσεις και διεξάγονται συζητήσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι θετικά. «Η Πόλη είναι στα πάνω της. Την επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες οι οποίοι πάνε όπου υπάρχει καλύτερο οικονομικό μέλλον. Μην ξεχνάτε τι έγινε στο Ντουμπάι. Πριν από την κρίση ήταν μόλις 500 Έλληνες στην περιοχή και σήμερα ξεπερνούν τις 8.000».

Σε εξέλιξη μελέτη της ΕΥ Ελλάδος

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία τριετία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη της ΕΥ Ελλάδος που αξιολογεί το τι πρέπει να γίνει για να επανέλθει η ελληνική κοινότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Τα σχολεία έχουν σήμερα μόλις 350 παιδιά, ελληνόπουλα. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα γυρίσει η πλάστιγγα με το να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες στην περιοχή. Πρωτίστως χρειαζόμαστε Έλληνες εργαζόμενους και για να έρθουν πρέπει να τους δοθούν κίνητρα. Χρειάζονται το όραμα ότι πηγαίνοντας στην Πόλη θα ζήσουν καλύτερα. Άλλωστε η Ελλάδα είναι δίπλα. Πιο πολλές πτήσεις έχει καθημερινά από Κωνσταντινούπολη προς Αθήνα, παρά από Αθήνα – Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως το κόστος ζωής, είναι το ίδιο με την Αθήνα, λόγω και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και πως ακόμη και σε επίπεδο σπουδών, η Τουρκία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς διαθέτει πολύ δυνατά αγγλόφωνα πανεπιστήμια. Όπως είπε, από τους 100.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σήμερα στην Αγγλία, ένα ποσοστό θα μπορούσε, με χαμηλότερο κόστος ζωής, να σπουδάσει στην Πόλη.

«Πολλές χώρες το βλέπουν την Παιδεία ως εθνικό τουριστικό προϊόν. Στην Τουρκία υπάρχουν 40 πανεπιστήμια. Το να σπουδάσω σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο δεν ισούται πια με το να σπουδάσω στην Αγγλία. Αυτή είναι η νέα τάση που προωθείται» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδύσεις στην Παιδεία

Η Παιδεία υπήρξε ανέκαθεν θεμέλιο της ταυτότητας και της συνέχειας του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης – φορέας αξιών, πυλώνας πολιτισμού και γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Στα σχολεία της Ομογένειας, η εκπαιδευτική αποστολή συνεχίζεται αδιάκοπα, χάρη στην αφοσίωση των εμπνευσμένων δασκάλων και την πίστη στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με πλήρη επίγνωση αυτής της ιστορικής συνέχειας, η PeopleCert, παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, θέτει σε εφαρμογή τριετές Πρόγραμμα Αναβάθμισης της Παιδείας στην Πόλη – μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο.

Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της PeopleCert για την ενίσχυση της Ρωμιοσύνης. Η διδασκαλία ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2025 και το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, στην προαγωγή της αριστείας μέσω ενισχυτικής διδασκαλίας και την εφαρμογή βιωματικών μεθόδων εκπαίδευσης με τη χρήση σύγχρονων εργαστηρίων και τη διοργάνωση μαθητικών διαγωνισμών.

Επίσης, προάγει τη διεθνοποίηση και την πολυγλωσσία, ενισχύει τη δημιουργικότητα των μαθητών μέσω της λειτουργίας μαθητικών ομίλων σε θεματικές αιχμής που σχετίζονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία και την κοινωνία, και υποστηρίζει τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καθώς και την καθοδήγηση των μαθητών στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

Το πρόγραμμα ειδικότερα περιλαμβάνει ενισχυτική διδασκαλία και κατάρτιση, με έμφαση στην Αγγλική γλώσσα και την προετοιμασία για διεθνείς πιστοποιήσεις. Προβλέπει την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και καθηγητές, δημιουργώντας δυναμικό μαθησιακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Προβλέπει ακόμη την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών με πανεπιστήμια, τη δημιουργία θερινών σχολείων, ώστε οι μαθητές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε πεδία αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και την υποστήριξη των μαθητών στην επιλογή σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: