Απρόσμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Κίνα τον Ιούνιο, παρά τις εμπορικές πιέσεις

Απρόσμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας στην Κίνα τον Ιούνιο, παρά τις εμπορικές πιέσεις
(FILES) Employees work on an electric vehicle (EV) production line at the Leapmotor factory in Jinhua, China's eastern Zhejiang province on September 18, 2024. China's meteoric rise as the world's powerhouse of electric vehicle production makes Western efforts to curb their exports a tough sell -- and means they could even stifle the fight against climate change, analysts warn. (Photo by ADEK BERRY / AFP) / To go with AFP story China-EU-US-auto-trade, ANALYSIS Photo: AFP
Ο δείκτης PMI μεταποίησης της Caixin/S&P Global διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς (εκτίμηση Reuters στις 49,0 μονάδες) 

Σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε ανάπτυξη τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 1/7, σηματοδοτώντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας της χώρας του δράκου απέναντι στις διαταραχές του διεθνούς εμπορίου.

Ο δείκτης PMI μεταποίησης της Caixin/S&P Global διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς (εκτίμηση Reuters στις 49,0 μονάδες) και σημειώνοντας άνοδο από το 48,3 του Μαΐου, που είχε αποτελέσει τη χειρότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2022. «Πρόκειται για τον όγδοο μήνα ανάπτυξης στον μεταποιητικό τομέα τους τελευταίους εννέα μήνες, γεγονός που δείχνει ότι οι συνθήκες στην αγορά βελτιώνονται», ανέφερε ο Wang Zhe, ανώτερος οικονομολόγος του Caixin Insight Group.

Το αισιόδοξο αποτέλεσμα της έρευνας της Caixin έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μία ημέρα νωρίτερα, τα οποία έδειξαν ότι η κινεζική μεταποίηση συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αν και η συρρίκνωση ήταν ηπιότερη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Andrew Tilton, επικεφαλής οικονομολόγο Ασίας-Ειρηνικού της Goldman Sachs, η καλύτερη επίδοση της Caixin αντανακλά «καθυστερημένη αντίδραση» στη μείωση των δασμών ΗΠΑ-Κίνας που ανακοινώθηκε στα μέσα Μαΐου. Ο Tilton αποδίδει τη διαφορά των δύο δεικτών και στις διαφορές στον χρόνο συλλογής στοιχείων αλλά και στο είδος των επιχειρήσεων που καλύπτονται. Ο επίσημος PMI βασίζεται σε δείγμα άνω των 3.000 εταιρειών, κυρίως upstream κλάδων, ενώ η έρευνα της Caixin καλύπτει περίπου 500 εταιρείες, κυρίως εξαγωγικού προσανατολισμού, και διενεργείται στα μέσα κάθε μήνα, αντί για το τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση του PMI της Caixin στηρίχθηκε κυρίως στην επιτάχυνση της παραγωγής, η οποία ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Νοέμβριο, χάρη στις καλύτερες εμπορικές συνθήκες και στις προωθητικές ενέργειες που ώθησαν τις νέες παραγγελίες. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, δείχνοντας ότι οι προκλήσεις για τον κινεζικό εξαγωγικό τομέα παραμένουν και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η απασχόληση στη μεταποίηση παραμένει υποτονική, καθώς οι επιχειρήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές στις προσλήψεις και προτιμούν να περιορίσουν τα κόστη. Ιδιαίτερα στον τομέα καταναλωτικών προϊόντων, οι απολύσεις ήταν εντονότερες, οδηγώντας σε αύξηση των ανεκτέλεστων παραγγελιών. Παράλληλα, η εντεινόμενη «πόλεμος τιμών» ροκανίζει τα περιθώρια κέρδους, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι ο σφοδρός ανταγωνισμός τις αναγκάζει να μειώνουν τις τιμές για να τονώσουν τις πωλήσεις.

Η γενικότερη επιχειρηματική αισιοδοξία έχει εξασθενήσει, προειδοποιεί ο Wang, καθώς το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει «σοβαρό και περίπλοκο», ενώ η ανεπαρκής εγχώρια ζήτηση δεν έχει ακόμη επιλυθεί ουσιαστικά.

Παρά τις εκκλήσεις να περιορίσει η Κίνα την υπερπροσφορά στη βιομηχανία, η μεταποίηση εξακολουθεί να αποτελεί περίπου το 26% του ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η Caixin.

Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι εξαγωγείς επιχειρούν να επιταχύνουν τις αποστολές τους ώστε να προλάβουν τους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν όταν λήξει η 90ήμερη εμπορική ανακωχή στα μέσα Αυγούστου. Προς το παρόν, οι εξαγωγές της Κίνας έχουν παραμείνει σχετικά ανθεκτικές τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι εξαγωγείς στρέφονται σε εναλλακτικές αγορές, κυρίως προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν σημαντική πτώση, καθώς τον Μάιο υποχώρησαν κατά 34,5% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση άνω του 21% τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, πάντως, εκτιμούν ότι η δυναμική των εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ και άλλες αγορές έχει αρχίσει να εξασθενεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η επιτάχυνση των αποστολών φτάνει στα όριά της. Αντίστοιχα, η Nomura προειδοποιεί ότι η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας πλήττει δυσανάλογα τους μικρότερους εξαγωγείς.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις προσέγγισης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον στο ζήτημα του φαιντανύλης, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του αμερικανικού δασμού 20% σε κινεζικά προϊόντα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Η Κίνα πρόσφατα προσέθεσε δύο πρόδρομες χημικές ουσίες του φαιντανύλης στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως βήμα καλής θέλησης, έπειτα από σπάνια συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κίνα, David Perdue, με τον Κινέζο Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Wang Xiaohong.

Παρότι η ιδιωτική έρευνα δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, το μέλλον του κινεζικού μεταποιητικού τομέα εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο, ενόψει των εμπορικών πιέσεων και των προκλήσεων στην εγχώρια ζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: