Ηγεσία: Ένα ταξίδι με πυξίδα τον άνθρωπο

Ηγεσία: Ένα ταξίδι με πυξίδα τον άνθρωπο
Με στρατηγικό όραμα, έμφαση στην ανθρώπινη σύνδεση και πίστη στην ουσιαστική ισότητα, η MSD Ελλάδος επενδύει σε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας που υπηρετεί τον άνθρωπο, ενισχύει την καινοτομία και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας στη δημόσια υγεία.

Της Agata Jakoncic, Managing Director, MSD Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας

Στην MSD, σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε, ο σκοπός μας είναι κοινός: να βρούμε λύσεις για τις πιο επείγουσες προκλήσεις στον χώρο της υγείας. Όμως, το «πώς» έχει τόση σημασία όσο και το «τι». Βρίσκομαι στην Ελλάδα από το 2017 και είμαι ιδιαίτερα τυχερή που το κοινό μας όραμα για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας υπηρετεί μια εξαιρετική ομάδα, μια ηγεσία που επιλέγει να χτίζει, όχι να επιβάλλει. Που δημιουργεί χώρο, αντί να καταλαμβάνει. Που νοιάζεται πραγματικά.

Οι εσωτερικές μας πυξίδες στο ταξίδι της ηγεσίας

Ως φαρμακοποιός η ίδια, μπορώ να πω ότι η επιθυμία μου να συμβάλλω στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής ενσταλάχτηκε στο DNΑ μου από πολύ μικρή ηλικία, μοιάζει σαν ήταν πάντα μέρος του εαυτού μου!

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιλέξω τον κλάδο του φαρμάκου και συνειδητά να υπηρετήσω έναν σκοπό, την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Και ο σκοπός αυτός απαιτεί παρουσία, ενσυναίσθηση, μια δυνατή ομάδα και πάνω από όλα συνεργασία.

Στο ταξίδι αυτό της ηγεσίας, δεν αρκεί να γνωρίζεις τον προορισμό. Πρέπει να ξέρεις και ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις. Η συνεργασία, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, η ενεργή ακρόαση και η κατανόηση των διαφορετικών προοπτικών αποτελούν τις δικές μου εσωτερικές πυξίδες και είναι κρίσιμης σημασίας για μένα.

Η ηγεσία πιστεύω πως είναι συμμετοχική. Δεν υπάρχει ηγέτης χωρίς ομάδα, και δεν υπάρχει ομάδα χωρίς ειλικρινή σύνδεση μεταξύ των μελών που την απαρτίζουν. Πιστεύω στην αλληλεπίδραση, στην καλλιέργεια των ταλέντων και στη δύναμη του διαλόγου.

Εκτιμώ και θαυμάζω την δύναμη της ομάδας και σε όλη μου την πορεία προσπαθώ να δίνω χώρο, να ακούω και να δημιουργώ ένα κλίμα όπου κάθε άποψη ακούγεται και γίνεται σεβαστή. Με αυτόν τον τρόπο γεννώνται οι καινοτόμες ιδέες, αναπτύσσουμε ανθρώπους, ενθαρρύνουμε τις νέες γυναίκες ηγέτιδες να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και κρατάμε ισορροπία δυνάμεων.

Γιατί τελικά, η αληθινή ηγεσία δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει. Προσπαθεί να συντονίσει, να ενώσει.

Σημαντικό ρόλο λοιπόν σε όλο αυτό το ταξίδι έχουν η ενότητα, η συνεκτικότητα, το πως φέρνεις ανθρώπους μαζί κάτω από το ίδιο όραμα, τους εμπνέεις να πιστέψουν σε έναν σκοπό, σε κάτι μεγαλύτερο από όλους μας. Πως τους ενισχύεις να προχωρήσουν, να εξελιχθούν και πως καλλιεργείς σε όλους την πρόθεση να οικοδομήσουμε και όχι να διαλύσουμε, να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε.

Να ελπίζουμε και να συνεχίζουμε μαζί.

Σε προσωπικό επίπεδο, προσπαθώ να θέτω πάντα υψηλότερα πρότυπα για τον εαυτό μου από ό,τι μπορούν να θέσουν οι άλλοι για μένα. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο, ένα άτομο μπορεί να ανοίξει έναν εντελώς νέο ορίζοντα δυνατοτήτων , αναλαμβάνοντας ενεργά την ευθύνη του εαυτού του.

Από τη μέχρι τώρα πορεία μου, έμαθα πέντε πράγματα που με συντροφεύουν καθημερινά:

1. Να μην τα παρατάω ποτέ, γιατί το μεγαλύτερο βάρος στη ζωή είναι το «αν είχα προσπαθήσει».
2. Να έχω πάθος, γιατί το πάθος δίνει νόημα στη δράση, και το νόημα είναι η ψυχή της προόδου.
3. Να εμπιστεύομαι, γιατί χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ομάδα, δεν υπάρχει συλλογικότητα, δεν υπάρχει μέλλον.
4. Να μην φοβάμαι τις αποφάσεις, γιατί κάθε αναβολή είναι ένας συμβιβασμός με τη μετριότητα.
5. Να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου και να μαθαίνω από τα λάθη μου, γιατί δεν υπάρχει εξέλιξη και ανάπτυξη χωρίς αποτυχίες.

Και μέσα από τις δυσκολίες, έμαθα κάτι ακόμη: «Ο απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία. Ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία», έλεγε ο Winston Churchill. Αυτό δεν είναι απλώς ένα απόφθεγμα, είναι στάση ζωής. Είναι η επιλογή να προχωράς, ακόμη και όταν όλα γύρω σου μοιάζουν να σε καλούν να σταθείς ακίνητος.

Η ισότητα ως αυτονόητη πραγματικότητα

Στην MSD Ελλάδος, το 51% των εργαζομένων είναι γυναίκες. Το 50% των ηγετικών θέσεων καλύπτεται από γυναίκες. Δεν το θεωρούμε «επίτευγμα», αλλά αυτονόητη πραγματικότητα. Γιατί καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει, αν το μισό της εργατικό δυναμικό περιορίζεται από στερεότυπα ή ανισότητες.

Γι’ αυτό και στην MSD Ελλάδος το Women’s Network, δεν είναι απλώς μια εταιρική πρωτοβουλία, αλλά μια κοινότητα. Μια αλυσίδα ενδυνάμωσης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών και αλληλοϋποστήριξης. Μέσα από δράσεις, όπως τα Circles of Empower, το Personal Branding, και συνεργασίες όπως αυτή με τη WIN Hellas (διεθνής υποστήριξη γυναικών) και ομιλίες με ειδικούς, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου κάθε γυναίκα μπορεί να νιώσει ορατή, δυνατή, παρούσα.

Στην MSD, δεν επιδιώκουμε μια ουδέτερη ισότητα. Επιδιώκουμε μια ζωντανή, συνειδητή και ουσιαστική συνθήκη συμπερίληψης, όπου κάθε φωνή έχει χώρο, κάθε ταυτότητα έχει θέση, κάθε όνειρο έχει έδαφος να γίνει πραγματικότητα.

Η φαρμακευτική καινοτομία ως εθνικό κεφάλαιο

Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια αγορά για εμάς. Είναι έδαφος επένδυσης, συνεργασίας, μακροπρόθεσμης δέσμευσης. Με περισσότερες από 73 κλινικές μελέτες σε εξέλιξη σε 143 κέντρα, συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά forum διαλόγους για τη δημόσια υγεία, προτάσεις πολιτικής για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, η MSD έχει αναδειχθεί σε έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο του εθνικού συστήματος υγείας.

Αν θέλουμε η χώρα να ανήκει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης, τότε η επένδυση στην Κλινική Έρευνα και Ανάπτυξη, η έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, η ενίσχυση της πρόληψης και η χρηματοδοτική βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι οι στόχοι που πρέπει να υπηρετήσουμε όχι θεωρητικά, αλλά εμπράκτως.

Το μέλλον το δημιουργούμε όλοι μαζί

Ζούμε σε μια εποχή πολυπλοκότητας. Τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι απλό. Αλλά μέσα σε αυτό το τοπίο, υπάρχει πάντα χώρος για αλληλεπίδραση, για αλλαγή. Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος αισθάνεται ότι η φωνή του ακούγεται. Κάθε φορά που μια γυναίκα νιώθει ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει άδεια για να λάμψει. Κάθε φορά που ένας ασθενής έχει πρόσβαση στη θεραπεία που του αξίζει. Τότε ναι, χτίζουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Αυτός είναι ο δικός μου ορισμός της ηγεσίας. Όχι η εξουσία. Αλλά η φροντίδα. Η εμπιστοσύνη. Η πίστη στο συλλογικό. Γιατί τελικά, δεν ηγείσαι για να σε ακολουθούν. Ηγείσαι για να μπορείς να περπατάς δίπλα στους άλλους, στο ίδιο μονοπάτι, με κοινό όραμα.