Γιατί κινδυνεύεις με πρόστιμο αν φωτογραφίσεις γκέισα στο Κιότο

Γιατί κινδυνεύεις με πρόστιμο αν φωτογραφίσεις γκέισα στο Κιότο
Photo: Shutterstock
Η περιοχή Γκιόν στο Κιότο λέει «όχι» στην ασεβή τουριστική συμπεριφορά, επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους φωτογραφίζουν γκέισες χωρίς συναίνεση.          

Η Ιαπωνία αποτελεί κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό για πολλούς λόγους, όπως η φυσική της ομορφιά, η πλούσια ιστορία της και η σημαντική επιρροή της στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα. Μεταξύ των πιο δημοφιλών σημείων είναι η περιοχή Γκιόν του Κιότο, όπου οι τουρίστες επισκέπτονται με την ελπίδα να δουν γκέισες και μαθητευόμενες γκέισες (μαΐκο) να περπατούν χαριτωμένα στους δρόμους. Ωστόσο, αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να τραβήξει κανείς φωτογραφίες, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η φωτογράφιση γκεϊσών χωρίς τη συναίνεσή τους απαγορεύεται στην περιοχή του Γκιόν και τιμωρείται με πρόστιμο.

Ο κανόνας αυτός προέκυψε ύστερα από χρόνια ακατάλληλης συμπεριφοράς από τουρίστες. Δυστυχώς, οι γυναίκες που εργάζονται στην περιοχή των γκεϊσών συχνά αντιμετωπίζονται ως τουριστικά αξιοθέατα, με επισκέπτες να προσπαθούν επιθετικά να τις φωτογραφίσουν χωρίς την άδειά τους. Το 2019, η κατάσταση είχε ξεφύγει εντελώς: ταξιδιώτες έφτασαν στο σημείο να τραβούν τα ρούχα των γκέισας, να τις κυνηγούν για μια φωτογραφία, να αφαιρούν τα παραδοσιακά κοσμήματα μαλλιών τους (kanzashi) και να τους πετούν αποτσίγαρα. Έτσι, η συνοικία του Γκιόν τοποθέτησε πινακίδες που προειδοποιούν για πρόστιμο έως και ¥10.000 (περίπου 68 δολάρια) για όποιον φωτογραφίσει γκέισα χωρίς συγκατάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και η πανδημία μείωσε την τουριστική κίνηση στην Ιαπωνία, το ταξίδι στη χώρα ανακάμπτει δυναμικά. Το 2024 η Ιαπωνία υποδέχτηκε 36,9 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το εξωτερικό — αριθμός-ρεκόρ και αύξηση 47,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, λόγω της αδιαφορίας πολλών επισκεπτών προς τις προειδοποιήσεις και τους κανόνες, οι αρχές του Κιότο προχώρησαν το 2024 στην απαγόρευση εισόδου των τουριστών στους ιδιωτικούς δρόμους του Γκιόν.

Η κατανόηση της πολιτιστικής σημασίας της γκέισας εξηγεί γιατί είναι απαραίτητα τέτοια μέτρα προστασίας. Ο όρος «γκέισα» μεταφράζεται ως «άνθρωπος των τεχνών» και περιλαμβάνει πολύπλευρη εκπαίδευση σε δεξιότητες όπως το τραγούδι, η μουσική, ο χορός, αλλά και η ευχάριστη συνομιλία. Πολλές γκέισες μαθαίνουν και πιο απαιτητικές τέχνες, όπως η ανθοδετική ή η καλλιγραφία. Αποτελούν ένα μοναδικό και σπάνιο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας — και ο σεβασμός απέναντί τους είναι θεμέλιο για τη διατήρηση της παράδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: