ΗΠΑ: Στο στόχαστρο τα κινεζικά drones και τα φωτοβολταϊκά – Σκέψεις για νέους δασμούς από τον Τραμπ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο τα κινεζικά drones και τα φωτοβολταϊκά – Σκέψεις για νέους δασμούς από τον Τραμπ
USA and China trade war. Container of USA and Chinese flags with industrial crane containers in a cargo freight ship. Concept of trade war effect to import and export business logistic company. Photo: Shutterstock
Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών σε στρατηγικούς τομείς, όπως τα drones και το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο, επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σε νέο γύρο εμπορικής επιθετικότητας προχωρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με το Υπουργείο Εμπορίου να ανακοινώνει χθες, Δευτέρα, την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για πιθανή επιβολή τελωνειακών δασμών σε δύο νευραλγικούς τομείς: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων, όπως το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο.

Η διαδικασία, που ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 232 περί εθνικής ασφάλειας, προβλέπει αρχικά περίοδο δημόσιας διαβούλευσης 21 ημερών και, στη συνέχεια, έρευνα 270 ημερών για την τελική εισήγηση προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η τελική απόφαση για την επιβολή ή μη δασμών εναπόκειται στον ίδιο.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ίδιο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο που έχει χρησιμοποιηθεί και για την επιβολή δασμών σε χάλυβα, αλουμίνιο, ημιαγωγούς και φαρμακευτικά προϊόντα. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εμπορίου, στόχος είναι να προστατευτούν κρίσιμες αλυσίδες αξίας και να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση εστιάζει ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία κυριαρχεί τόσο στον τομέα των drones, μέσω εταιρειών όπως η DJI, όσο και στην παγκόσμια παραγωγή πολυκρυσταλλικού πυριτίου – πάνω από 90% της παραγωγής το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Thunder Said Energy. Σημαντικό ποσοστό αυτής της παραγωγής προέρχεται από τη Σιντζιάνγκ, μια περιοχή που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας λόγω των κατηγοριών περί καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, τις οποίες το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Παράλληλα, η γεωπολιτική σημασία των drones έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με χαμηλού κόστους μοντέλα στρατιωτικής χρήσης να χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως σε πολεμικά μέτωπα. Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι η εξάρτηση από κινεζικά εξαρτήματα μπορεί να καταστήσει κρίσιμες τεχνολογίες ευάλωτες σε παρεμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: