Ντ. Τραμπ: Λανσάρει σχέδιο δράσης για Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς «woke ιδεολογίες» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ντ. Τραμπ: Λανσάρει σχέδιο δράσης για Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς «woke ιδεολογίες» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
US President Donald Trump displays an executive order on artificial intelligence he signed at the "Winning the AI Race" AI Summit at the Andrew W. Mellon Auditorium in Washington, DC, on July 23, 2025. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Μέσω τριών εκτελεστικών εντολών, η κυβέρνηση απαιτεί από τα AI μοντέλα που χρησιμοποιούνται στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να είναι «ουδέτερα», ακριβή και επιστημονικά αντικειμενικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε την Πέμπτη ένα νέο και φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), το οποίο στοχεύει στην εδραίωση και διεύρυνση της τεχνολογικής πρωτοκαθεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε με έντονο ιδεολογικό πρόσημο από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν θα υπάρξει χώρος για ‘woke AI’» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.

Με αυτή τη φράση, ο Τραμπ αναφερόταν σε εκείνα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν, σύμφωνα με την οπτική της διοίκησής του, πολιτικές και κοινωνικές θεωρίες περί διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης (γνωστές ως DEI). Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία επιδιώκει να απαγορεύσει τη χρήση αλγορίθμων και AI μοντέλων που θεωρούνται «ιδεολογικά μεροληπτικά» ή «προερχόμενα από woke αντίληψη». Αντιθέτως, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών AI οι οποίες θα είναι «ουδέτερες», δηλαδή θα βασίζονται αποκλειστικά σε δεδομένα, με στόχο την προαγωγή της αλήθειας, της ιστορικής ακρίβειας και της επιστημονικής αντικειμενικότητας.

Βασικό μέσο για την υλοποίηση αυτού του σκοπού είναι η υπογραφή τριών εκτελεστικών εντολών από τον πρόεδρο, οι οποίες θεσμοθετούν συγκεκριμένους κανόνες και προδιαγραφές όσον αφορά τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) που χρησιμοποιούνται από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται και να ελέγχονται για πιθανές πολιτικές ή κοινωνικές προκαταλήψεις, ενώ η κυβέρνηση απαιτεί τη διαφάνεια στη λειτουργία τους, ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας ή στρέβλωσης της πληροφορίας. Ακόμη, το σχέδιο επιδιώκει την ανάπτυξη ενός συστήματος πιστοποίησης, βάσει του οποίου τα AI μοντέλα θα πρέπει να εγκρίνονται πριν τεθούν σε λειτουργία εντός ομοσπονδιακών δομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κινητοποίηση αυτή συνδέεται με ευρύτερους στόχους της αμερικανικής πολιτικής, καθώς ενισχύεται η προσπάθεια να ανακοπεί η αυξανόμενη επιρροή άλλων χωρών – κυρίως της Κίνας – στην τεχνολογική αγορά της AI. Με τη νέα στρατηγική, η διοίκηση Τραμπ επιχειρεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, διεκδικώντας το προβάδισμα στην επόμενη φάση της τεχνολογικής εξέλιξης.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τεχνολογικοί κολοσσοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικές ομάδες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η απαίτηση της «ουδετερότητας» στον τομέα της AI, η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να μεταφραστεί σε περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, αμφισβήτηση των προσπαθειών ένταξης μειονοτήτων και ομογενοποίηση των απόψεων. Κάποιοι θεωρούν πως μια τέτοια πολιτική ενδέχεται να εγκλωβίσει την καινοτομία, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φόβου και αυτολογοκρισίας στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιμένουν ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην «αποφόρτιση» της AI από ιδεολογικές και πολιτικές παρεμβάσεις, με στόχο μια πιο σύγχρονη, αξιόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένη χρήση της μέσα στους κρατικούς μηχανισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com