ΗΠΑ – ΕΕ: Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία για δασμούς ύψους 15% – Ποιοι είναι απαισιόδοξοι

ΗΠΑ – ΕΕ: Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία για δασμούς ύψους 15% – Ποιοι είναι απαισιόδοξοι
US President Donald Trump (R) shakes hands with European Commission President Ursula von der Leyen (L) after agreeing on a trade deal between the two economies following their meeting, in Turnberry south west Scotland on July 27, 2025, on the third day of his visit to the country, since his second tenure as President began. US President Donald Trump said on July 27, 2025 that he had reached a trade agreement with European Union chief Ursula von der Leyen. "We have reached a deal. It's a good deal for everybody," Trump told reporters after talks with von der Leyen at his golf resort in Turnberry, Scotland. The EU chief also hailed it as a "good deal". (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) Photo: AFP
Μέσα σε μία ώρα συζήτησης στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία που προβλέπει 15% δασμούς στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά και δέσμευση για αγορές ενέργειας και επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πολυτελές θέρετρο «Trump Turnberry» στη Σκωτία οδήγησε σε εμπορική συμφωνία, μόλις μία ώρα μετά την έναρξη των συνομιλιών.

Η συμφωνία προβλέπει δασμούς 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές – από αυτοκίνητα και ημιαγωγούς έως φαρμακευτικά προϊόντα – αλλά περιλαμβάνει μηδενικούς δασμούς για στρατηγικούς κλάδους, όπως αεροσκάφη, ορισμένα χημικά, κρίσιμες πρώτες ύλες και γενόσημα φάρμακα.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύεται να αγοράσει αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα ύψους 750 δισ. δολαρίων και να πραγματοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, με έμφαση στην αντικατάσταση του ρωσικού LNG από αμερικανικό.

«Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία που φέρνει ενότητα και φιλία», δήλωσε ο Τραμπ. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η συμφωνία «προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα για πολίτες και επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε συνεργασία για τον περιορισμό των εμποδίων στον χάλυβα και το αλουμίνιο μέσω ποσοστώσεων, καθώς και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τη δίκαιη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι αύριο ξεκινούν αντίστοιχες κρίσιμες διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα στη Στοκχόλμη.

Η σημερινή συμφωνία, λίγες εβδομάδες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί δεύτερο βήμα ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας σε μια περίοδο αυξημένης εμπορικής έντασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποίηση Μερτς για τη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ – Απαισιοδοξία παραγόντων της γερμανικής οικονομίας

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για το ζήτημα των τελωνειακών δασμών εξέφρασε χθες Κυριακή ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας ότι απετράπη η επαπειλούμενη κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης, η οποία θα έπληττε σκληρά την γερμανική οικονομία.

«Χαιρετίζω την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι καλό το γεγονός ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία, αποφεύγοντας έτσι μια περιττή κλιμάκωση στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο καγκελάριος σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι «η ενότητα της ΕΕ και η σκληρή δουλειά των διαπραγματευτών απέδωσαν καρπούς», και ευχαριστώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, τον Επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς και τις ομάδες τους «για τις άοκνες προσπάθειές τους τις τελευταίες εβδομάδες».

«Με αυτή την συμφωνία απετράπη εμπορική σύγκρουση η οποία θα έπληττε σκληρά την προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι τρέχοντες δασμοί θα μειωθούν σχεδόν στο μισό, από 27,5% σε 15%. Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι υψίστης σημασίας μια ταχεία μείωση των δασμών», τόνισε ο καγκελάριος Μερτς και υποστήριξε ότι η Ευρώπη κατάφερε να διαφυλάξει τα βασικά της συμφέροντα, παρότι ο ίδιος, όπως διευκρίνισε, θα επιθυμούσε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο διατλαντικό εμπόριο. «Όλοι -και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- ωφελούνται από σταθερές και προβλέψιμες εμπορικές σχέσεις με πρόσβαση στην αγορά. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές», σημείωσε.

«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν το ελεύθερο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσω να τάσσομαι υπέρ της μείωσης των δασμών και της άρσης των εμπορικών φραγμών. Αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο και, πάνω απ’ όλα, για την σύναψη της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur στη Νότια Αμερική», σημείωσε ακόμη στην ανακοίνωσή του ο Φρίντριχ Μερτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαισιόδοξοι παράγοντες της οικονομίας

Ο Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) από την πλευρά του έκανε λόγο για «επώδυνο συμβιβασμό» και προειδοποίησε για «αισθητές συνέπειες» για την Γερμανία. «Πρόκειται για επώδυνο συμβιβασμό. Κάθε μονάδα δασμών είναι μια μονάδα περισσότερη απ’ ό,τι θα έπρεπε. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις στην Γερμανία, θα κοστίσει ανάπτυξη, ευημερία και θέσεις εργασίας», προειδοποίησε ο πρόεδρος του BGA Ντιρκ Γιαντούρα προσθέτοντας πως «ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπτώσεις είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «όπως έχει υποσχεθεί».

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οικονομολόγος ειδικευμένη στις χρηματοπιστωτικές αγορές Ουλρίκε Μαλμουντίερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «τεράστιας απώλειας ευημερίας», η οποία, όπως είπε, «δεν θα εξαλειφθεί στο άμεσο μέλλον, διότι όταν επιβληθούν αυτοί οι δασμοί, δεν θα είναι πλέον εύκολο να μειωθούν εκ νέου». Η οικονομολόγος εκτίμησε επίσης ότι για το σύνολο της ΕΕ οι συνέπειες θα είναι πιο περιορισμένες κατά σχεδόν 50% από ό,τι για την Γερμανία, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις προβλέψεις των ειδικών, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί για πόσο καιρό θα παραμείνουν οι δασμοί σε ισχύ.

Ως «ταπείνωση» για την Ευρώπη περιέγραψε την «ασύμμετρη», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων «αντικατοπτρίζει την πραγματική ισορροπία δυνάμεων». Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα ξυπνήσουν, θα πάρουν το μάθημά τους, θα ενισχύσουν την οικονομική τους ισχύ και θα περιορίσουν την στρατιωτική και την τεχνολογική τους εξάρτηση από τις ΗΠΑ», σχολίασε μέσω X ο οικονομολόγος. Μιλώντας πάντως στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Φουστ έκανε λόγο για δασμούς «με τους οποίους η Γερμανία μπορεί να ζήσει», ενώ περιέγραψε την εξέλιξη ως «σημαντική επιδείνωση» των σχέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ σε σύγκριση με την εποχή πριν αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Μελόνι: Θεωρώ θετικό ότι προέκυψε συμφωνία για τους δασμούς

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ερωτηθείσα σχετικά από τους δημοσιογράφους, τόνισε από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας πως «θεωρεί θετικό ότι προέκυψε συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους δασμούς, αλλά δεν μπορεί να κρίνει αναλυτικά το περιεχόμενό της, διότι δεν έχει δει τις λεπτομέρειες».

Νωρίτερα, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι κύριος στόχος τους ήταν να αυξηθούν τα προϊόντα και οι τομείς που θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, με ιδιαίτερη αναφορά στην μόδα, στις εξαγωγές τροφίμων και των μηχανικών εξαρτημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ