Ισραήλ: Γενική απεργία για τους ομήρους – Μαζική διαμαρτυρία κατά της επέκτασης του πολέμου

Ισραήλ: Γενική απεργία για τους ομήρους – Μαζική διαμαρτυρία κατά της επέκτασης του πολέμου
TEL AVIV, ISRAEL - AUGUST 16: People stage a protest to demand an end to the war in Gaza and the release of Israeli hostages ahead of National Strike Day at “Hostages Squareâ€? in Tel Aviv, Israel on August 16, 2025. Yair Palti / Anadolu (Photo by Yair Palti / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ξεκίνησε εθνική απεργία στο Ισραήλ με αίτημα την επιστροφή των ομήρων, καθώς οι οικογένειές τους αντιδρούν στην απόφαση για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Σε καθεστώς γενικής απεργίας εισήλθε το Ισραήλ από τις 6:29 π.μ. της Κυριακής, με αφορμή την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα και τις συνεχιζόμενες κρατήσεις Ισραηλινών ομήρων. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, το οποίο αντιδρά στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τη στρατιωτική εκστρατεία στην πόλη της Γάζας αντί να προχωρήσει σε συμφωνία για την επιστροφή των απαχθέντων.

Το Φόρουμ εκτιμά ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ, ενώ εκατοντάδες άλλες δράσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρα διαμαρτυρίας και σιωπηλής πίεσης

Η εκστρατεία ξεκίνησε με τη διανομή κίτρινων κορδελών από ακτιβιστές σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις, ενώ στις 7 π.μ. το Συμβούλιο του Οκτωβρίου προχώρησε σε επίσημη δήλωση από την αγορά Σαρόνα, απέναντι από το στρατιωτικό αρχηγείο Κίρια στο Τελ Αβίβ.

Ακολούθησε, στις 9 π.μ., το άνοιγμα έκθεσης φωτογραφίας στην Πλατεία Ομήρων, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 6 μ.μ., προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις προσωπικές ιστορίες των απαχθέντων.

Ομιλίες συγγενών στις 10 π.μ., 12 μ.μ., 2 μ.μ. και 4 μ.μ. προγραμματίζονται στην κεντρική σκηνή της πλατείας, πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων με μαζική συγκέντρωση έξω από το αρχηγείο Κίρια στις 8 μ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: