Ρωσία: Αυξάνει στο 22% τον ΦΠΑ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσία: Αυξάνει στο 22% τον ΦΠΑ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Photo: Shutterstock
Οι δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο ασκούν πιέσεις στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα

Αύξηση του φόρου κατανάλωσης σχεδιάζει η Ρωσία, καθώς και την διεύρυνση της βάσης των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να τον πληρώνουν, για να μπορέσει να καλύψει το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο συντελεστής του ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 22% από 20% από το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι ο ΦΠΑ θα εφαρμόζεται σε ευρύτερη βάση.

Σήμερα, οι επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 60 εκατ. ρουβλίων (716.400 δολάρια) καταβάλλουν ΦΠΑ στο κράτος, αν και στην πράξη συχνά μετακυλίουν το φόρο στους καταναλωτές με υψηλότερες τιμές. Το όριο αυτό θα μειωθεί στα έσοδα 10 εκατ. ρουβλίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο, σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ασκούν διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις στον προϋπολογισμό. Εκτός από τις αυξήσεις φόρων, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την ανακατανομή και τις περικοπές ορισμένων δαπανών σε πολιτικά προγράμματα, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, γεγονός που υποδεικνύει τις δύσκολες επιλογές που καλούνται να κάνουν οι αξιωματούχοι ώστε να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό.

Η αύξηση του ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μαζί θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα περίπου 1 τρισ. ρούβλια ετησίως, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην κυβέρνηση το τριετές δημοσιονομικό σχέδιο και τις τροπολογίες στον φορολογικό κώδικα, οι οποίες θα εξεταστούν από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα και από την Κάτω Βουλή (Δούμα) στις 29 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση επιβάλλει επίσης τέλος 5% σε ορισμένους παρόχους τυχερών παιγνίων, όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη. Οι εξαιρέσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταργηθούν, με τις εταιρείες πλέον να υποχρεούνται να πληρώνουν το κανονικό ποσοστό 30%. Η λίστα των κλάδων που δικαιούνται ευνοϊκή μεταχείριση θα μειωθεί δραστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε φόρουμ στη Μόσχα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να «κάνει τον προϋπολογισμό πιο ανθεκτικό» ώστε να «ανταποκρίνεται σε οποιουσδήποτε περιορισμούς αντιμετωπίζουμε».

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα δημοσιονομικά σχέδια μπορεί να αλλάξουν, και από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση επανειλημμένα ξόδεψε πάνω από τους δικούς της στόχους.

Οι δαπάνες προβλέπεται να φτάσουν τα 42,3 τρισ. ρούβλια, δηλαδή περίπου το 19% του ΑΕΠ, το 2025, μετά από προσαρμογή στη μέση της χρονιάς που πρόσθεσε 829 δισ. ρούβλια στο πλάνο. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνθηκε σημαντικά από τον αρχικό στόχο του 0,5% του ΑΕΠ στο 1,7%.

Η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ συνέβη το 2019, με το φόρο να αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Πέρυσι, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να μην αυξήσει φόρους μέχρι το 2030 και εξέδωσε σχετική εντολή στην κυβέρνηση και τους νομοθέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: