Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Συγκεντρώσεις κατά του νέου εργασιακού – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Συγκεντρώσεις κατά του νέου εργασιακού – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ
Κόσμος συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κορίνθου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024. Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών». . Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, δικεδικούν αυξήσεις των μισθών, λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Δώρων στον δημόσιο τομέα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, ταξί και λιμάνια συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία, με αιχμή το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου που θεσπίζει 13ωρη εργασία.
  • 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
  • Συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων, προσωπικού νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικών και δικαστικών.
  • Λεωφορεία & τρόλεϊ: 09:00–21:00, Μετρό–ΗΣΑΠ–Τραμ: 09:00–17:00.

Η χώρα παραλύει σήμερα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη αντίδρασης στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Στις μεταφορές, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00, ενώ Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ θα λειτουργούν από τις 09:00 έως τις 17:00. Ταξί δεν κυκλοφορούν, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται κανονικά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν παράλληλα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10:30 στα Προπύλαια.

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι βασικό αίτημα είναι η απόσυρση της δέσμης μέτρων για τον χρόνο εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί δώρο σε εργοδοτικά συμφέροντα». «Λέμε όχι στο 13ωρο. Η εξάντληση δεν είναι ανάπτυξη, η ανθρώπινη αντοχή έχει όρια», τονίζει, ζητώντας παράλληλα μείωση του ωραρίου και καθιέρωση 37,5ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις και κατάργηση του νέου πειθαρχικού δικαίου. Βασικό αίτημα αποτελεί η καθιέρωση 35ώρου και πενθημέρου για όλους τους εργαζομένους.

Πως κινούνται λεωφορεία και τρόλεϊ

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Ειδικότερα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας).

Επισημαίνεται ότι η λειτουργία των οχημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας στις 09:00 και αντίστοιχα θα ξεκινήσει πριν τις 21:00, η προοδευτική απόσυρσή τους για τα αμαξοστάσια.

Επιπλέον, λόγω συμμετοχής μέρους των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αναμένονται ακυρώσεις δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών και κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας τους, ενώ στις περιαστικές λεωφορειακές γραμμές όλα τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στην Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής.

Μετρό

Το μετρό (Γραμμές 2 και 3) και ο ηλεκτρικός (Γραμμή 1) όπως και το Τραμ, θα λειτουργήσουν από 09:00 έως τις 17:00 για να διευκολύνουν τη μετάβαση των απεργών διαδηλωτών στα συλλαλητήρια.

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, θα εκτελούνται και τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο.

Χωρίς ταξί και τρένα

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), καθώς και το Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των γραμμών του προαστιακού.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΑΤΑ τονίζει: «Ο Κλάδος των Ταξί ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας ενώνει τη φωνή του με όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία ενάντια στην ακρίβεια που γονατίζει κάθε νοικοκυριό και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Δεμένα τα πλοία

Κανένα δρομολόγιο πλοίου δεν θα εκτελεστεί την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η απεργία ξεκίνησε στις 00:01 και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της ίδιας ημέρας, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες πλοίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσαν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις

Παράνομη κηρύχθηκε, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η συμμετοχή της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ), της ΟΣΥΠΑ και της ΕΝΗΜΑΕΚ στην 24ωρη απεργία.

Ως εκ τούτου, δεν θα επηρεαστούν, από την απεργιακή κινητοποίηση, οι πτήσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: