KLM: «Εδώ και 95 χρόνια στηρίζουμε αδιάλειπτα την ελληνική αγορά»
- 02/10/2025, 18:22
- SHARE

Τα 95 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει φέτος η KLM, από τα 106 συνολικά που μετρά από τη στιγμή που πρωτοάνοιξε τα φτερά της για τους αιθέρες, και το γιόρτασε με μια ειδική εκδήλωση – κάλεσμα για το κόψιμο της γενέθλιας τούρτας της μαζί με δημοσιογράφους και παράγοντες της τουριστικής αγοράς.
Για την ιστορία, η Ελλάδα μπήκε στο ραντάρ του ολλανδικού αερομεταφορέα, ο οποίος αποτελεί μια εκ των δύο θυγατρικών της μητρικής εταιρείας Air France-KLM, το 1930 λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για ένα δρομολόγιο από το Άμστερνταμ με τελικό προορισμό την Μπατάβια της Τζακάρτα, διάρκειας 14 ημερών όπου η Αθήνα μαζί με τη Βουδαπέστη ήταν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.
Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και η καλή εξυπηρέτηση, έθεσαν τις βάσεις για μια μακροχρόνια συνεργασία που διευρύνεται διαρκώς και κρατάει μέχρι και σήμερα. «Η πρώτη πτήση έγινε από το αεροδρόμιο Χασάνι το οποίο το 1948 μετονομάστηκε στο γνωστό Ελληνικό στη Γλυφάδα. Κάνοντας μια έρευνα διαπίστωσα ότι η KLM και άλλη μια μόνο αεροπορική είμαστε τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Παρότι οι καιροί αλλάζουν, παραμένουμε φρέσκοι, παρέχοντας την ίδια ασφάλεια και προσοχή στους πελάτες μας» επεσήμανε ο κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, Regional Manager της AirFrance – KLM για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.
Υπογράμμισε δε ότι η KLM Royal Dutch Airlines ήταν ο πρώτος αερομεταφορέας που έδωσε έμφαση στο περιβαλλοντικό του αποτύπωμα χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα, αλλά και η μόνη αεροπορική που κάνει χρήση των SAF σήμερα.
«Πραγματοποιούμε 161 δρομολόγια σε όλο τον κόσμο, 69 στην Ευρώπη και 92 προς τις υπόλοιπες Ηπείρους. Ακόμα και την περίοδο του covid συνεχίζαμε να στηρίζουμε τον ταξιδιώτη. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο αποδίδεται η διαχρονικότητά μας και μας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι η ευκολία που προσφέρουμε σε επίπεδο συνδεσιμότητας».
Ερωτηθείς αναφορικά με την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από το επιβατικό κοινό ως προς την τιμολογιακή πολιτική που υιοθετούν οι αερομεταφορείς, ο κ. Πανταζόπουλος ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση της KLM δεν υπήρξε κάποια αλλαγή προς τα πάνω συγκριτικά με το 2024. «Οι τιμές μας δεν αυξήθηκαν. Κινούμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αυτό, ωστόσο, που παρατηρήσαμε φέτος, ήταν μια αυξημένη ζήτηση, αν και ο αριθμός των θέσεων παρέμεινε σταθερός».
Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα που καταγράφει ο κλάδος, ο κ. Πανταζόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά πως κινείται θετικά στην μετα – Covid εποχή.
«Το πετρέλαιο κρατάει χαμηλά, γεγονός που ευνοεί τις αεροπορικές, αλλά δεν βοηθάει η γεωπολιτική κατάσταση. Γενικότερα γίνονται ζυμώσεις και θα δούμε και άλλες εξαγορές και συγχωνεύσεις να συντελούνται εντός της Ευρώπης, καθώς είναι θέμα αυτορρύθμισης της αγοράς» κατέληξε.
Αύξηση στις premium καμπίνες και μικρή άνοδος στα έσοδα
Το 2024 η KLM Royal Dutch Airlines ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη ύψους 416 εκατομμυρίων ευρώ – μειωμένα κατά 234 εκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο έτος – παρά την αύξηση 5% που σημειώθηκε στα ετήσια έσοδα τα οποία διαμορφώθηκαν στα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με οικονομικούς αναλυτές, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της αεροπορικής εταιρείας, ύψους 3,3%, παραμένει ανεπαρκές για τη χρηματοδότηση των φιλοδοξιών ανανέωσης του στόλου της, καθώς το αυξανόμενο κόστος εξοπλισμού, προσωπικού και αεροδρομιακών τελών συνεχίζει να πιέζει την κερδοφορία.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2025, φαίνεται να είναι καλύτερο καθώς τα έσοδα είναι ενισχυμένα κατά 4% και οι αποδόσεις επιβατών βελτιωμένες, ιδίως στις premium καμπίνες, αν και ο συντελεστής πληρότητας μειώθηκε ελαφρώς. Για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια στο κόστος, η KLM ξεκίνησε ένα σχέδιο εξοικονόμησης 450 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης 250 θέσεων εργασίας γραφείου εστιάζοντας στην βελτίωση της παραγωγικότητας.
Ο εκσυγχρονισμός του στόλου βρίσκεται σε εξέλιξη με αναδιαμορφώσεις καμπινών σε Boeing 777-200 και την εισαγωγή αεροσκαφών Airbus A321neo, ενώ οι προσπάθειες βιωσιμότητας επιταχύνονται, με πάνω από το 70% των επίγειων λειτουργιών να είναι ηλεκτροκίνητες.