Χρυσός-ασήμι: Ιστορικά ρεκόρ το 2025 – Οι παράγοντες που «εκτοξεύουν» τις τιμές
- 22/12/2025, 19:42
- SHARE
- Ο χρυσός άγγιξε τα 4.427 δολάρια ανά ουγγιά και το ασήμι τα 69,44 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1979.
- Ο αποκλεισμός του πετρελαίου της Βενεζουέλας από την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης αποτελούν τους κύριους καταλύτες της ανόδου.
- Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τα πολύτιμα μέταλλα ως «ασπίδα» έναντι των δασμών και της διάβρωσης της αξίας του δολαρίου ενόψει των επερχόμενων μειώσεων επιτοκίων.
Σε μια χρονιά που σημαδεύεται από έντονη μεταβλητότητα, οι αγορές πολύτιμων μετάλλων βιώνουν μια ιστορική αναγέννηση. Ο χρυσός και το ασήμι σημείωσαν νέα επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα, με τον χρυσό να ενισχύεται κατά 2% στα 4.427 δολάρια και το ασήμι να σημειώνει άλμα 3,4%, φτάνοντας τα 69,44 δολάρια. Η τάση αυτή αντανακλά την ανάγκη των επενδυτών να θωρακίσουν τα κεφάλαιά τους απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα που μοιάζει ολοένα και πιο αβέβαιο.
Ο παράγοντας «Βενεζουέλα» και η στρατηγική Τραμπ
Κυρίαρχο ρόλο στην τρέχουσα άνοδο διαδραματίζει η κλιμάκωση της πίεσης των ΗΠΑ προς το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τον αποκλεισμό των τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή. Αυτή η γεωπολιτική κρίση, που απειλεί άμεσα την προσφορά πετρελαίου, ωθεί τους αναλυτές να θεωρούν τον χρυσό ως τη μόνη αποτελεσματική διέξοδο για τη διαχείριση του πληθωριστικού κινδύνου που προκύπτει από την ενεργειακή αστάθεια.
Η Fed και το στοίχημα της αποδολαριοποίησης
Παράλληλα με τα γεωπολιτικά, η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ τροφοδοτεί το ράλι. Οι αγορές στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) εντός του 2026, γεγονός που καθιστά τα ομόλογα λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα μέταλλα. Επιπλέον, οι οριζόντιοι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ και οι επιθέσεις του στην ανεξαρτησία της Fed ενισχύουν τους φόβους για υποτίμηση του δολαρίου, οδηγώντας πολλές κεντρικές τράπεζες σε μια στρατηγική «αποδολαριοποίησης» μέσω της συσσώρευσης χρυσού.
Νέα ρεκόρ σε χαλκό και πετρέλαιο
Η άνοδος δεν περιορίζεται μόνο στα πολύτιμα μέταλλα. Ο χαλκός, που θεωρείται «βαρόμετρο» της παγκόσμιας οικονομίας, άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 12.000 δολαρίων ανά τόνο, λόγω των φόβων για ελλείψεις και την επίδραση των δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύθηκε στα 61,82 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά τιμολογεί τους κινδύνους από τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αύξησης τιμών σε ολόκληρο τον κλάδο των εμπορευμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Πηγή: Financial Times