Στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ η Ελλάδα – Ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα
- 16/02/2026, 12:15
- SHARE
Το «παρών» στη συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Ειρήνης που συγκαλεί στις 19 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει τελικά η Ελλάδα. Τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης.
Το Συμβούλιο Ειρήνης βρίσκεται σε φάση συγκρότησης στις αρχές του 2026 και παρουσιάζεται ως διεθνής μηχανισμός με αποστολή την επίβλεψη και υποστήριξη ειρηνευτικών διαδικασιών σε ενεργές πολεμικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την προεδρία του οργάνου θα έχει ο εκάστοτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ελληνική συμμετοχή θα έχει χαρακτήρα παρατηρητή, με την Αθήνα να τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της διπλωματίας σε κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εξελίξεις στη Γάζα, σε ευθυγράμμιση με το σχετικό ψήφισμα του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ως παρατηρητές η Κύπρος και η Ιταλία, διαμορφώνοντας ευρωπαϊκή παρουσία στο νέο σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση των τριών χωρών να παραστούν έτυχε θετικής υποδοχής από την αμερικανική πλευρά, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής κινητικότητας.