Πόλεμος και πετρέλαιο πιέζουν τις αγορές – Γιατί η UBS δεν φοβάται νέα ενεργειακή κρίση
- 13/03/2026, 13:43
- SHARE
Η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή θεωρείται έως τώρα συγκρατημένη, σύμφωνα με την UBS, η οποία εκτιμά ότι η αντίδραση των αγορών παραμένει εντός ιστορικών προτύπων και ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.
-
Ο δείκτης MSCI Europe έχει υποχωρήσει περίπου 5% μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
-
Η UBS θεωρεί ότι η αντίδραση της αγοράς είναι φυσιολογική σε σχέση με προηγούμενες ενεργειακές κρίσεις.
-
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές συχνά ανακάμπτουν μέσα σε 50-100 ημέρες μετά από γεωπολιτικά σοκ.
-
Οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης θεωρούνται πιο περιορισμένες σε σχέση με την ενεργειακή κρίση του 2022.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI Europe έχει υποχωρήσει περίπου 5% από την έναρξη των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανάλυση της UBS, η αντίδραση αυτή των αγορών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με προηγούμενες κρίσεις εφοδιασμού πετρελαίου παρόμοιας έντασης και δεν υποδηλώνει υπερβολική ή υποτονική αντίδραση των επενδυτών.
Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι σε 11 προηγούμενες γεωπολιτικές κρίσεις, ο δείκτης MSCI Europe υποχώρησε κατά μέσο όρο περίπου 4% τις πρώτες ημέρες, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε μέσα σε 50 έως 100 ημέρες.
Η βασική υπόθεση της UBS είναι ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας θα αποδειχθούν προσωρινές, επιτρέποντας στις αγορές να ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους.
Μεγάλη μεταβλητότητα στο πετρέλαιο
Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, η τράπεζα αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι.
Η τιμή του Brent crude oil εκτινάχθηκε πρόσφατα κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, πριν υποχωρήσει απότομα στα 81 δολάρια και σταθεροποιηθεί στη συνέχεια κοντά στα 100 δολάρια.
Η έντονη ρητορική μεταξύ Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν, καθώς και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις, διατηρούν υψηλό το επίπεδο αβεβαιότητας.
Εάν οι τιμές ενέργειας παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξημένο κόστος παραγωγής, χαμηλότερη κατανάλωση και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ακόμη και στο 0% για σύντομο χρονικό διάστημα.
Γιατί η κρίση δεν είναι ίδια με το 2022
Η UBS υπογραμμίζει ότι, παρά τις ανησυχίες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσία και Ουκρανία το 2022.
Πριν από εκείνη τη σύγκρουση, η Ρωσία κάλυπτε περίπου 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντίθετα, η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου 10% των εισαγωγών LNG της Ευρώπης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μόλις 4% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Επιπλέον, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σχετικά συγκρατημένες.
Το 2022 έφτασαν έως και 340 ευρώ/MWh, ενώ σήμερα βρίσκονται κοντά στα 50 ευρώ/MWh.
Οι επενδυτές και οι κλάδοι που προτιμά η UBS
Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να παραμείνουν τοποθετημένοι στις αγορές.
Ωστόσο, προχωρά σε ορισμένες προσαρμογές στις επενδυτικές της συστάσεις.
Η τράπεζα υποβάθμισε τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ουδέτερη στάση, λόγω λιγότερο ελκυστικών αποτιμήσεων και αυξημένων μακροοικονομικών κινδύνων.
Αντίθετα, συνεχίζει να προτιμά:
-
τον κλάδο της πληροφορικής
-
τις βιομηχανικές εταιρείες
-
και την αγορά της Γερμανία
Οι τομείς αυτοί επωφελούνται από διαρθρωτικές τάσεις όπως:
-
ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας
-
η επαναφορά παραγωγής στην Ευρώπη (reshoring)
-
και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες.
Τι βλέπει η UBS για ομόλογα και ευρώ
Στην αγορά ομολόγων, η UBS εκτιμά ότι ενδεχόμενη νέα πτώση στις τιμές κρατικών τίτλων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες.
Η τράπεζα παραμένει ουδέτερη για το ευρώ, σημειώνοντας ότι το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να προσελκύει εισροές ως ασφαλές καταφύγιο.
Εάν οι τιμές ενέργειας αυξηθούν περαιτέρω, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα, προς το εύρος 1,10 – 1,12.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τραμπ: «Δείτε τι θα συμβεί σήμερα σε αυτούς τους αλήτες» – Απειλή για νέο μεγάλο χτύπημα
- Ντόναλντ Τραμπ: «Δε με νοιάζει το πετρέλαιο – Προτεραιότητα να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα»
- IEA: Η μεγαλύτερη διαταραχή στην αγορά πετρελαίου στην ιστορία
- Πλαφόν σε καύσιμα και τρόφιμα: Τα αυστηρά πρόστιμα και η αντίδραση της αγοράς