Η Disney θέλει ξανά το Star Wars στην κορυφή — και ποντάρει στον Grogu
- 25/05/2026, 21:31
- SHARE
- Το νέο Star Wars με τον Baby Yoda άνοιξε με 165 εκατ. δολάρια παγκοσμίως
- Γιατί η Disney ποντάρει ξανά στον Grogu για να αναζωογονήσει το franchise
- Πώς το “The Mandalorian and Grogu” αλλάζει τη στρατηγική του Star Wars
Το “The Mandalorian and Grogu” φαίνεται πως πέτυχε αυτό που αναζητούσε εδώ και χρόνια η The Walt Disney Company: να επαναφέρει το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες του Star Wars χωρίς να χρειαστεί ένα υπερκοστολογημένο blockbuster.
Η νέα ταινία, με πρωταγωνιστή τον Πέδρο Πασκάλ και τον δημοφιλή Grogu —τον χαρακτήρα που έγινε γνωστός παγκοσμίως ως “Baby Yoda” – αναμένεται να ολοκληρώσει το εορταστικό τετραήμερο του Memorial Day στις ΗΠΑ με εισπράξεις περίπου 102 εκατ. δολαρίων σε ΗΠΑ και Καναδά και συνολικά 165 εκατ. δολάρια παγκοσμίως.
Παρότι πρόκειται για το χαμηλότερο opening κινηματογραφικής ταινίας Star Wars επί εποχής Disney, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα νούμερα κρίνονται θετικά, κυρίως επειδή η παραγωγή είχε αισθητά μικρότερο budget σε σχέση με προηγούμενες ταινίες του franchise.
Σύμφωνα με αμερικανικά media, το κόστος παραγωγής του φιλμ έφτασε περίπου τα 165 εκατ. δολάρια — αρκετά χαμηλότερα από τα 300+ εκατ. που απαιτούσαν άλλες πρόσφατες παραγωγές Star Wars.
Το μεγάλο “όπλο” της Disney παραμένει φυσικά ο ίδιος ο Grogu. Ο μικρός πράσινος χαρακτήρας, που πρωτοεμφανίστηκε το 2019 στη σειρά The Mandalorian στο Disney+, εξελίχθηκε γρήγορα σε pop culture phenomenon και σε μία από τις πιο εμπορικές φιγούρες της τελευταίας δεκαετίας.
Περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιχνίδια Grogu πωλήθηκαν μέσα στα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας της σειράς, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταφορά του χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη θα ενισχύσει ξανά τις πωλήσεις merchandising — από action figures μέχρι T-shirts και collectibles.
«Αυτό που πραγματικά θέλει να πετύχει η Disney είναι να σταθεροποιήσει ξανά το σύμπαν του Star Wars», σημειώνει ο αναλυτής Jeff Bock της Exhibitor Relations Co. «Και φαίνεται πως αυτή η ταινία βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Disney είχε ουσιαστικά «παγώσει» τις κινηματογραφικές παραγωγές Star Wars μετά το Star Wars: The Rise of Skywalker, σε μια προσπάθεια να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της για το franchise. Στελέχη της εταιρείας είχαν παραδεχθεί ότι το στούντιο κυκλοφόρησε υπερβολικά πολλές ταινίες Star Wars μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας κόπωση στο κοινό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται το Solo: A Star Wars Story, το οποίο είχε απογοητεύσει εμπορικά παρά το τεράστιο budget του.
Το “The Mandalorian and Grogu”, αντίθετα, φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική στρατηγική: μικρότερο κόστος, μεγαλύτερη σύνδεση με ήδη αγαπημένους χαρακτήρες και σαφής στόχος η ενίσχυση ολόκληρου του οικοσυστήματος Star Wars — από το streaming μέχρι τα προϊόντα λιανικής.
Το κοινό πάντως εμφανίζεται σημαντικά πιο θετικό από τους κριτικούς. Σύμφωνα με το Rotten Tomatoes, οι verified θεατές έδωσαν στην ταινία ποσοστό θετικών αξιολογήσεων 89%, έναντι 62% από τους critics.
Το franchise του Star Wars, που δημιούργησε ο Τζορτζ Λούκας το 1977, παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά σύμπαντα όλων των εποχών, με περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις.
Η Disney ετοιμάζει ήδη το επόμενο κινηματογραφικό κεφάλαιο του franchise: το Star Wars: Starfighter με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ, το οποίο αναμένεται στις αίθουσες τον Μάιο του 2027.