Ευρωπαϊκή «ασπίδα για τις φωτιές: 245 πυροσβέστες στην Ελλάδα για την αντιπυρική περίοδο

Ευρωπαϊκή «ασπίδα για τις φωτιές: 245 πυροσβέστες στην Ελλάδα για την αντιπυρική περίοδο
Ӵ飬鼴᰼ ᱜ䯳粭𡬘᫡➲ 흯 е񯳢峴骞򠂡󟫧 С𡣥筠ᱡⱝ觪堯 հﵱ㼲 бᲠЯ럴砍ߪﲠĝᲬН찴砲8 ͯ嬢񟯵 2013 (EUROKINISSI-ԁԉM`̐ϋQǩ Photo: Eurokinissi
Με τη συμμετοχή 777 πυροσβεστών από 14 ευρωπαϊκές χώρες ξεκινά το φετινό πρόγραμμα προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την Ελλάδα να υποδέχεται για ακόμη μία χρονιά τη μεγαλύτερη δύναμη, συνολικά 245 πυροσβέστες, ενόψει της κορύφωσης της αντιπυρικής περιόδου.
  • Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει 245 πυροσβέστες από τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από 16 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου σε Νέα Μάκρη, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
  • Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, η επιχειρησιακή συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με την Ελλάδα να συμμετέχει ανελλιπώς από την έναρξη του θεσμού και να παραμένει η χώρα που υποδέχεται τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη.
  • Παράλληλα, δύο ελληνικά τμήματα της Ε.ΜΟ.Δ.Ε. θα αναπτυχθούν σε Γαλλία (1–15 Ιουλίου) και Κύπρο (1–15 Σεπτεμβρίου), ενώ συνολικά 777 πυροσβέστες από 14 χώρες θα συμμετάσχουν φέτος στο πρόγραμμα, αριθμός-ρεκόρ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά 245 πυροσβέστες θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), με τις πρώτες αποστολές των Ευρωπαίων πυροσβεστών να αναμένονται στη χώρα μας στα μέσα Ιουλίου.

Οι 245 πυροσβέστες, με μηχανοκίνητα τμήματα, από Γαλλία, Μολδαβία, Ρουμανία και Τσεχία θα αναπτυχθούν σταδιακά από τις 16 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2026 στις επιχειρησιακές βάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε Αττική/Νέα Μάκρη, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Σκοπός του προγράμματος, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι να συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, να εκπαιδευτούν στο πλευρό τους σε πραγματικές συνθήκες στο πεδίο και να μεταφέρουν στην πατρίδα τους πολύτιμες εμπειρίες και γνώση.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φετινού προγράμματος, το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποίησε στα τέλη Μαΐου κοινό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους Συνδέσμους Αξιωματικούς Ξένων Αποστολών και τους Διοικητικούς Συνδέσμους, ενώ από 17 έως 19 Ιουνίου 2026 υλοποιήθηκε στην Αθήνα το επιμορφωτικό σεμινάριο για τους επικεφαλής των εισερχόμενων ομάδων (Team Leaders).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα μετέχει αδιαλείπτως στο πρόγραμμα προεγκατάστασης στα πέντε χρόνια που υλοποιείται, ενώ ήταν η χώρα που φιλοξένησε το πιλοτικό πρόγραμμα (pilot project) του 2022. «Για μία ακόμη χρονιά, μάλιστα, θα είναι η χώρα που θα υποδεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών», σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον δύο ελληνικά τμήματα 21 πυροσβεστών από τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) θα εγκατασταθούν:

Από 1η έως 15 Ιουλίου 2026, με μηχανοκίνητο τμήμα δασοπυρόσβεσης, στην πόλη του Gignac, στην ευρύτερη περιοχή του Monpelieur, στη νότια Γαλλία για να ενισχύσουν τους Γάλλους συναδέλφους τους και

Από 1η έως 15 Σεπτεμβρίου 2026 στον δασικό σταθμό στη θέση Πλατάνια του Δήμου Λεμεσού, για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στην Κύπρο.

Συνολικά, στο πρόγραμμα προεγκατάστασης μετέχουν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο 777 πυροσβέστες από 14 διαφορετικές χώρες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Πέραν της Ελλάδας, θα φιλοξενηθούν ακόμη σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία, με τις χώρες υποδοχής να είναι επίσης περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: