Microsoft: Κάτοικοι μηνύουν την εταιρεία για τον θόρυβο από AI data center στο Ουισκόνσιν

Microsoft: Κάτοικοι μηνύουν την εταιρεία για τον θόρυβο από AI data center στο Ουισκόνσιν
Photo: Shutterstock
Το μεγαλύτερο AI data center της Microsoft, το οποίο ο CEO Satya Nadella χαρακτήρισε πρόσφατα ως το «ισχυρότερο κέντρο δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», βρίσκεται αντιμέτωπο με ομαδική αγωγή από κατοίκους του Ουισκόνσιν.
  • Τρεις κάτοικοι του Ουισκόνσιν κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της Microsoft, υποστηρίζοντας ότι το νέο AI data center εκπέμπει συνεχή και υπερβολικό θόρυβο από γεννήτριες και συστήματα ψύξης.
  • Η Microsoft υποστηρίζει ότι έχει ήδη λάβει μέτρα ηχομόνωσης και ότι οι σχετικές παρεμβάσεις έλυσαν το πρόβλημα, ωστόσο οι κάτοικοι επιμένουν πως η όχληση συνεχίζεται και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
  • Η υπόθεση αναδεικνύει τις αυξανόμενες αντιδράσεις απέναντι στην εξάπλωση των AI data centers, καθώς οι ενεργοβόρες εγκαταστάσεις προκαλούν ανησυχίες για ηχορύπανση, κατανάλωση νερού και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, παρουσίασε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια το νέο Fairwater Data Center στο Mount Pleasant του Ουισκόνσιν, χαρακτηρίζοντάς το ως «το ισχυρότερο κέντρο δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο».

Όπως είχε δηλώσει, η εγκατάσταση συνδέει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένα chips τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ενιαίο υπολογιστικό σύμπλεγμα, ικανό να υποστηρίξει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της AI.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν το έργο με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Ομαδική αγωγή κατά της Microsoft

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Milwaukee Journal Sentinel, τρεις κάτοικοι του γειτονικού χωριού Sturtevant κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα ομαδική αγωγή (class action) κατά της Microsoft.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το νέο data center προκαλεί «παράλογο και υπερβολικό θόρυβο», ο οποίος φτάνει μέχρι τις κατοικίες τους και έχει ως αποτέλεσμα τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όσο και τη μείωση της αξίας των ακινήτων τους.

Η αγωγή επικαλείται λόγους ιδιωτικής όχλησης (private nuisance) και αμέλειας (negligence).

Η πηγή του θορύβου

Σύμφωνα με τη δικαστική προσφυγή, ο θόρυβος προέρχεται κυρίως από:

  • πετρελαιοκίνητες γεννήτριες,
  • τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC),
  • ψύκτες (chillers),
  • πύργους ψύξης,
  • μονάδες διαχείρισης αέρα,
  • και ανεμιστήρες συμπυκνωτών.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο θόρυβος είναι συνεχής, έντονος και διαρκής, ενώ κατηγορούν τη Microsoft ότι δεν εγκατέστησε επαρκή ηχομονωτικά μέτρα, όπως ειδικά ηχοπετάσματα ή προστατευτικούς τοίχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακούγεται σαν εμπορικό τρένο»

Μία από τις ενάγουσες, η Amy Cimbalnik, περιέγραψε τον θόρυβο ως παρόμοιο με «τον κινητήρα ενός εμπορικού τρένου που βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι».

«Το ακούγαμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και τελικά καταλάβαμε ότι προερχόταν από τις εγκαταστάσεις της Microsoft», δήλωσε στην Milwaukee Journal Sentinel.

Η απάντηση της Microsoft

Η Microsoft επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει την ύπαρξη της αγωγής, δηλώνοντας πως: «Δεσμευόμαστε να αποτελούμε έναν καλό γείτονα στις κοινότητες όπου κατασκευάζουμε, κατέχουμε και λειτουργούμε τα data centers μας.»

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είχε ήδη αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Σε ανάρτησή της στο επίσημο blog της, στις 18 Ιουνίου, ανέφερε ότι είχε εντοπίσει την πηγή του θορύβου, είχε πραγματοποιήσει δοκιμές και είχε εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της ηχορύπανσης.

Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση του Απριλίου, ο χαρακτηριστικός μονότονος βόμβος προερχόταν από ανεμιστήρες ψύξης που λειτουργούσαν σε πολύ υψηλές στροφές.

Η Microsoft υποστήριξε επίσης ότι: «Αρκετοί γείτονες επιβεβαίωσαν πως οι παρεμβάσεις αντιμετώπισαν πλήρως το πρόβλημα.»

Ωστόσο, το γεγονός ότι η αγωγή κατατέθηκε την 1η Ιουλίου δείχνει ότι τουλάχιστον μέρος των κατοίκων δεν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση.

Οι τοπικές αρχές

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Mount Pleasant, Sean Ryan, δήλωσε ότι μετά τις παρεμβάσεις της Microsoft στα μέσα Απριλίου δεν έχουν καταγραφεί νέες επίσημες καταγγελίες.

Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε πως οι τοπικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση.

«Οι υπηρεσίες του δήμου είναι έτοιμες να ανταποκριθούν εφόσον οι κάτοικοι επικοινωνήσουν μαζί μας και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Microsoft λειτουργεί ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης και καλός γείτονας», ανέφερε.

Η AI φέρνει νέες συγκρούσεις στις τοπικές κοινωνίες

Η υπόθεση αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο στη διαρκώς εντεινόμενη αντιπαράθεση γύρω από την εξάπλωση των AI data centers.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί υποστηρίζουν ότι οι νέες εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όμως οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν ολοένα συχνότερα ανησυχίες για:

  • την ηχορύπανση,
  • την υψηλή κατανάλωση νερού,
  • τη μεγάλη ενεργειακή ζήτηση,
  • και τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στην περίπτωση του Mount Pleasant, οι ανησυχίες ενδέχεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η Microsoft σχεδιάζει να κατασκευάσει έως και 15 data centers στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προσφυγών από κατοίκους, καθώς η παγκόσμια κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι συνοδεύεται από ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις στις τοπικές κοινότητες που φιλοξενούν τις απαραίτητες υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: