ΤτΕ: Στο 3,8% ο πληθωρισμός το 2026 – Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το 2028

ΤτΕ: Στο 3,8% ο πληθωρισμός το 2026 – Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το 2028
Photo: Shutterstock
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά έως το 2028, ωστόσο προειδοποιεί ότι οι υπηρεσίες και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να δυσκολεύουν την επιστροφή στον στόχο του 2%.
  • Το νέο Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά οι πιέσεις στις υπηρεσίες παραμένουν ισχυρές.
  • Η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ.
  • Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η πορεία των τιμών της ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού.

Σαφή σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η εικόνα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, όμως, η επιστροφή σε ένα περιβάλλον σταθερών τιμών εξακολουθεί να απέχει. Η Τράπεζα της Ελλάδος στο νέο Inflation Monitor καταγράφει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις στο εσωτερικό των οικονομιών παραμένουν ισχυρές και καθιστούν πιο αργή την επιστροφή στον στόχο του 2% που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.

Το βασικό μήνυμα της έκθεσης είναι ότι ο χαρακτήρας του πληθωρισμού έχει αλλάξει. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονταν από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, σήμερα ο πληθωρισμός τροφοδοτείται κυρίως από τις υπηρεσίες. Η ισχυρή κατανάλωση, η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και οι αυξήσεις των μισθών διατηρούν το κόστος σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός να υποχωρεί με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τον γενικό δείκτη.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών, η έντονη τουριστική δραστηριότητα και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση συντηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ελληνικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,8% το 2026, πριν υποχωρήσει στο 2,6% το 2027 και στο 2,3% το 2028, γεγονός που δείχνει ότι η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών θα είναι σταδιακή και όχι άμεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραμένουν οι πιέσεις από το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο διεθνές περιβάλλον, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και οι μεταβολές στο διεθνές εμπόριο μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την πορεία του πληθωρισμού, ακόμη και αν οι σημερινές συνθήκες δείχνουν πιο ευνοϊκές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η έκθεση σημειώνει ότι η μέχρι σήμερα αποκλιμάκωση στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των ενεργειακών πιέσεων, εξέλιξη που δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη όσο οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν ενεργές.

Παράλληλα, οι αγορές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Αν και ο κύκλος της έντονης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του, η επιμονή του δομικού πληθωρισμού σημαίνει ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δύσκολα θα σπεύσουν να χαλαρώσουν τη στάση τους χωρίς σαφείς ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί σε μόνιμη βάση.

Η συνολική εικόνα που προκύπτει από το Inflation Monitor είναι ότι η οικονομία έχει αφήσει πίσω της την περίοδο των ακραίων πληθωριστικών πιέσεων, χωρίς όμως να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Η ενεργειακή κρίση δεν αποτελεί πλέον τον μοναδικό καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των τιμών. Αντίθετα, η δυναμική των υπηρεσιών, η αγορά εργασίας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν πλέον το νέο πεδίο στο οποίο θα κριθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: