Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Ιράν και το πετρέλαιο σκαρφαλώνει πάνω από τα 100 δολάρια – Τι περιμένουν οι αγορές

Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Ιράν και το πετρέλαιο σκαρφαλώνει πάνω από τα 100 δολάρια – Τι περιμένουν οι αγορές
Impact of Iran USA conflict on oil markets and global economies Photo: Shutterstock
Οι αμερικανικές επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ιρανική ενδοχώρα, ενώ η Τεχεράνη έβαλε εκ νέου στο στόχαστρο βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή

Σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι επικεντρώθηκαν κυρίως στην ιρανική ενδοχώρα και όχι στα Στενά του Ορμούζ, περιλάμβανε η 13η συνεχόμενη νύχτα αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράν. Η νέα σειρά επιθέσεων σημειώθηκε ενώ η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τη ρητορική της απέναντι στην Τεχεράνη και οι τιμές του πετρελαίου επιστρέφουν πάνω από το κρίσιμο όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Οι επιθέσεις άρχισαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας, με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) να δηλώνει ότι στόχος τους ήταν «να λογοδοτήσει το Ιράν» και να περιοριστούν οι απειλές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατά της εμπορικής ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, εκρήξεις ακούστηκαν στην Αχβάζ, στο νότιο τμήμα της χώρας, στο Μπαντάρ Αμπάς, το σημαντικότερο λιμάνι του νότιου Ιράν, καθώς και στη νήσο Κεσμ, κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Πλήγματα αναφέρθηκαν επίσης στην Αντιμέσκ και την Ομιντιγέ, ενώ στην Αχβάζ φέρεται να σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα στην Τεχεράνη.

Οι επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν περίπου δυόμισι ώρες αργότερα. Κατά τη CENTCOM, επλήγησαν στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δίκτυα επικοινωνιών, σταθμοί παράκτιας επιτήρησης και ναυτικές εγκαταστάσεις.

Όπως υποστήριξε η αμερικανική διοίκηση, σκοπός των πληγμάτων ήταν να περιοριστεί περαιτέρω η απειλή για τους πολίτες ναυτικούς και τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η κρίσιμη διεθνής θαλάσσια οδός παραμένει ανοιχτή παρά τις πρόσφατες επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τα εμπορικά πλοία εξακολουθούν να διέρχονται από τα στενά με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η ένταση επεκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή. Για ακόμη μία νύχτα ήχησαν σειρήνες στο Κουβέιτ, καθώς το Ιράν επιχείρησε να πλήξει αμερικανικές βάσεις. Συναγερμός σήμανε και στην Ιορδανία, κοντά στη βάση Μουαφάκ Σαλτί, έπειτα από τον εντοπισμό ιρανικών πυραύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμακώνει την πίεση ο Τραμπ

Το νέο κύμα βομβαρδισμών ακολούθησε σειρά αυστηρών προειδοποιήσεων του Ντόναλντ Τραμπ προς το Ιράν και τους Χούθι. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον θα θεωρεί την Τεχεράνη υπεύθυνη για οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον πλοίων, προειδοποιώντας τόσο για ισχυρή στρατιωτική απάντηση όσο και για την κάλυψη των σχετικών ζημιών από δεσμευμένους ιρανικούς πόρους.

Σε δηλώσεις του στο Axios, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι εξετάζει σοβαρά την επανέναρξη μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα ενδεχόμενα νέα πλήγματα θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας από εκείνα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν έχει δώσει ακόμη το τελικό «πράσινο φως», ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν λάβει σχετικές εντολές.

Στα 100 δολάρια επέστρεψε το Brent

Οι απειλές για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση ενέτειναν τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας και έδωσαν νέα ώθηση στις τιμές του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου του Brent ξεπέρασαν το απόγευμα της Πέμπτης τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, κλείνοντας στα 100,69 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό WTI ενισχύθηκε στα 92,19 δολάρια.

Η επιστροφή του Brent σε τριψήφια επίπεδα αποτυπώνει τον φόβο των αγορών ότι μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τη διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς διαδρόμους παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: