Βιέννη: Θεαματική ληστεία σε μουσείο – Άρπαξαν διαμαντένιο κολιέ 200 καρατίων

Βιέννη: Θεαματική ληστεία σε μουσείο – Άρπαξαν διαμαντένιο κολιέ 200 καρατίων
Photo: Shutterstock
Δύο άγνωστοι έσπασαν βιτρίνα στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και διέφυγαν με κόσμημα του Van Cleef & Arpels, που φέρεται να είχε ανήκει στη βασίλισσα Νάζλι της Αιγύπτου.
  • Το κλεμμένο κόσμημα φέρεται να είναι βασιλικό κολιέ με 673 διαμάντια και βάρος άνω των 200 καρατίων.
  • Το κολιέ είχε πουληθεί το 2015 έναντι περίπου 4,3 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.
  • Η κλοπή έγινε ενώ το μουσείο λειτουργούσε, με δύο δράστες να σπάνε τη βιτρίνα και να διαφεύγουν.

Μια εντυπωσιακή κλοπή σημειώθηκε στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης (MAK), όπου δύο άγνωστοι δράστες άρπαξαν ένα πολύτιμο διαμαντένιο κολιέ από έκθεση κοσμημάτων του Van Cleef & Arpels.

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δύο ύποπτοι έσπασαν τη γυάλινη βιτρίνα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του μουσείου, πήραν το κόσμημα και στη συνέχεια διέφυγαν.

Το μουσείο επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε κλοπή χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική έρευνα.

Κολιέ 673 διαμαντιών και άνω των 200 καρατίων

Αν και το MAK δεν έχει ταυτοποιήσει επίσημα το αντικείμενο που εκλάπη, οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι μπορεί να πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της έκθεσης.

Το κόσμημα περιγράφεται ως βασιλικό κολιέ με 673 διαμάντια, συνολικού βάρους άνω των 200 καρατίων, κατασκευασμένο από τον γαλλικό οίκο υψηλής κοσμηματοποιίας Van Cleef & Arpels.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του κολιέ στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών.

Η βασιλική ιστορία του κοσμήματος

Το κολιέ έχει και ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Σύμφωνα με την περιγραφή της έκθεσης, είχε κάποτε ανήκει στη βασίλισσα Νάζλι της Αιγύπτου.

Η Νάζλι το είχε φορέσει το 1939 στον γάμο της κόρης της, Φαουζιά, με τον τότε διάδοχο του θρόνου του Ιράν, Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος αργότερα έγινε σάχης.

Η σύνδεσή του με δύο βασιλικές οικογένειες της Μέσης Ανατολής ενισχύει σημαντικά τόσο την ιστορική όσο και τη συλλεκτική του αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε πουληθεί για 4,3 εκατ. δολάρια

Το ίδιο κολιέ είχε εμφανιστεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2015, όπου πουλήθηκε έναντι περίπου 4,3 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Η σημερινή του αξία θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη, δεδομένης της σπανιότητάς του, της βασιλικής του προέλευσης και της επωνυμίας Van Cleef & Arpels.

Περισσότερα από 300 κοσμήματα στην έκθεση

Στο MAK φιλοξενείται από τις αρχές Ιουνίου έκθεση με περισσότερα από 300 κομμάτια της συλλογής Van Cleef & Arpels.

Σε φωτογραφικό υλικό της έκθεσης το επίμαχο κολιέ εμφανίζεται τοποθετημένο πίσω από γυάλινη βιτρίνα, μαζί με άλλα υψηλής αξίας κοσμήματα.

Η κλοπή, πάντως, έγινε μέσα σε λίγα λεπτά και σε ώρα λειτουργίας, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το πώς οι δράστες κατάφεραν να προσεγγίσουν τη βιτρίνα και να φύγουν πριν ακινητοποιηθούν.

Δύο ύποπτοι ντυμένοι στα μαύρα

Η αυστριακή αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, στις οποίες διακρίνονται δύο άτομα ντυμένα στα μαύρα μέσα στο μουσείο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ εξετάζεται υλικό από κάμερες ασφαλείας τόσο εντός όσο και γύρω από το κτήριο.

Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στην Αυστρία, καθώς πρόκειται για κλοπή αντικειμένου εξαιρετικά υψηλής οικονομικής και ιστορικής αξίας από ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Βιέννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: