Σταν Κρένκε: Ο νέος ιδιοκτήτης των LA Angels έγινε ο μεγαλύτερος ιδιώτης γαιοκτήμονας των ΗΠΑ

Σταν Κρένκε: Ο νέος ιδιοκτήτης των LA Angels έγινε ο μεγαλύτερος ιδιώτης γαιοκτήμονας των ΗΠΑ
Los Angeles Rams' owner Stan Kroenke speaks during the “Football Meets Football” Youth Clinic at the LA Rams NFL training camp on the Loyola Marymount University (LMU) campus on July 26, 2024 in Los Angeles, California. Arsenal FC will play Manchester United FC in an exhibition match at SoFi Stadium on Saturday as part of the Rivals in Red USA 2024 Tour. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Έχοντας πλέον στην κατοχή του 11 εκατομμύρια στρέμματα γης, επιβεβαιώνει την επένδυση στη γη ως τη νέα μεγάλη τάση των υπερπλουσίων.

Της Sasha Rogelberg

Ο Stan Kroenke, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του πιο πολύτιμου χαρτοφυλακίου αθλητικών συλλόγων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Arsenal, της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας του Λονδίνου, και πιο πρόσφατα των Los Angeles Angels, μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν ακόμη τίτλο. Ο μεγιστάνας των ακινήτων του Κολοράντο, που κάποτε ονομαζόταν “Silent Stan” («Σιωπηρός Σταν») για την επιφυλακτικότητα του να μιλάει στον Τύπο, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης γαιοκτήμονας της Αμερικής, σύμφωνα με την έκθεση Land 2025. Ο Kroenke διαθέτει 11 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή μια έκταση που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου, μεγαλύτερη από το τεράστιο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Ο Kroenke προσέθεσε ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιό του, ανακοινώνοντας την Τρίτη την αγορά των Los Angeles Angels από τον Arte Moreno, ο οποίος αγόρασε τον σύλλογο το 2003. Με τη συναλλαγή να οριστικοποιείται το πρώτο τρίμηνο του 2027, ο Kroenke θα καταλήξει να έχει πλειοψηφικά μερίδια στους LA Rams, Denver Nuggets, Angelssen, Colorado Avalanche, Arsenal και Angels.

«Οι Angels είναι ένα ιστορικό franchise σε μια μεγάλη αγορά», ανέφερε ο Kroenke σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τόσο από τους Angels όσο και από την Kroenke Sports & Entertaiment. «Ανυπομονούμε για ένα συναρπαστικό μέλλον με τον οργανισμό των Angels».

Ανεβαίνοντας στο Νο. 1 της λίστας —από το Νο. 4 το 2025— οι εκμεταλλεύσεις του Kroenke εκτινάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αγορά αγροκτημάτων έκτασης 3,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων τον Δεκέμβριο από την οικογένεια Singleton που βρίσκεται πίσω από τον βιομηχανικό όμιλο Teledyne Technologies. Ήταν η μεγαλύτερη αγορά γης στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Kroenke οφείλει τις απαρχές της αυτοκρατορίας του στην ακίνητη περιουσία στην επιτυχία της Walmart, και όχι μόνο λόγω του γάμου του (από το 1974) με τη κληρονόμο της Walmart, Ann Walton Kroenke. Ο μεγιστάνας του αθλητισμού και των ακινήτων έκανε την πρώτη του περιουσία αναπτύσσοντας εμπορικά κέντρα, πολλά με το μεγάλο λιανοπωλητή ως βασικό πόλο έλξης.

Τον περασμένο χρόνο, ο Kroenke ξεπέρασε τον John “the Cable Cowboy” Malone, ο οποίος κατατάσσεται στο Νο. 2 στη λίστα, και τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ted Turner, ο οποίος βρίσκεται στο Νο. 3. Η οικογένεια Emmerson, η οποία εκμεταλλεύεται την εταιρεία δασικών προϊόντων Sierra Pacific Industries, εκτιμάται ότι διαθέτει 9,7 εκατομμύρια στρέμματα, κυρίως δασικών εκτάσεων. Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει 1,1 εκατομμύριο στρέμματα γης, βρίσκεται στην 44η θέση. (Χρησιμοποιεί την περιουσία του, η πλειονότητα της οποίας είναι γεωργική γη που του ανήκει μέσω του επενδυτικού του ομίλου Cascade Investment, για να καλλιεργεί κρεμμύδια, καρότα και τις πατάτες που χρησιμοποιούνται από τα McDonald’s.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό που μοιράζονται πολλοί από τη λίστα, εκτός από τον εκπληκτικό τους πλούτο, είναι η επιδίωξη της απόκτησης γεωργικής γης -συμπεριλαμβανομένων των ράντσων και των δασικών εκτάσεων- μια αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για τους ζάπλουτους για να προστατεύσουν τον πλούτο τους, αντισταθμίζοντας τον πληθωρισμό και την αστάθεια ορισμένων παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων. Το 2025, η αξία της γεωργικής γης στις ΗΠΑ ήταν περίπου 1,000 δολάρια ανά στρέμμα κατά μέσο όρο, μια αύξηση 4,3% σε ετήσια βάση ή σχεδόν 2% μετά από προσαρμογή για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Σχεδόν το 40% της γεωργικής γης της ΗΠΑ ανήκει πλέον σε ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μισθώνουν την περιουσία της σε αγρότες και φορείς εκμετάλλευσης.

Η γεωργική γη έχει γίνει μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αξίας 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης δημοτικότητάς της, σύμφωνα με τον Steve Bruere, πρόεδρο της εταιρείας αγροτικών ακινήτων Peoples Company.

«Αν πιστεύετε ότι θέλετε διαφοροποίηση και πιστεύετε της ότι θα έχουμε υποκείμενο πληθωρισμό – κάτι που θέλουν πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή- τότε η γεωργική γη είναι μια εξαιρετική επιλογή για της», δήλωσε ο Bruere στο Fortune.

Η άνοδος της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων γεωργικής γης

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 προκάλεσε στους επενδυτές μια επείγουσα επιθυμία να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδύσεις και οι υπερπλούσιοι της Αμερικής στράφηκαν στη γεωργική γη για να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, όπως ακριβώς οι επενδυτές σήμερα στρέφονται σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, από τον χρυσό έως την ιδιωτική πίστη, για να αντισταθμίσουν τους φόβους μιας κατάρρευσης της αγοράς που μπορεί να προκληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως και κατά την άνθηση των ακινήτων της δεκαετίας του 1970, οι επενδυτές σήμερα αξιοποιούν τη γεωργική γη ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να διατηρήσει και να αυξήσει την αξία του επειδή είναι ένας πεπερασμένος πόρος. Η αξία της γεωργικής γης, άλλωστε, συσχετίζεται θετικά με τον πληθωρισμό και δεν συσχετίζεται με τις αγορές. Υπάρχει επίσης μια θεωρία μεταξύ των επενδυτών ότι λόγω της αύξησης του πληθυσμού, του αυξανόμενου εισοδήματος και, ως εκ τούτου, της αυξανόμενης ζήτησης για τρόφιμα και καύσιμα, τα αγροκτήματα θα γίνουν μόνο πιο πολύτιμα.

«Το να αποκτήσετε κάποια γεωργική γη όταν ο αριθμός των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων στον κόσμο μειώνεται κάθε χρόνο βγάζει νόημα, γι’ αυτό αρέσει σε πολλούς ανθρώπους», καταλήγει ο Bruere.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com