Έρχονται τα «iPad της τρίτης ηλικίας»

Έρχονται τα «iPad της τρίτης ηλικίας»

Apple και IBM θα φτιάξουν εφαρμογές για άτομα προχωρημένης, για τις ιατρικές ανάγκες και την επικοινωνία τους.

Το iPad είναι το πρώτο σε πωλήσεις tablet στην Ιαπωνία, ενώ η χώρα είναι η πιο «γηρασμένη» με το 33% των πολιτών της να είναι άνω των 60 ετών και το 26% άνω των 65. Είναι, συνεπώς, η καταλληλότερη για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Apple και της ΙΒΜ με στόχο να καλυτερεύσει τη ζωή τους.

Η ΙΒΜ θα φτιάξει τις εφαρμογές που θα βοηθούν τους ηλικιωμένους να επικοινωνούν με την οικογένειά τους, θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την εξέλιξη της υγείας τους, θα υπενθυμίζει ότι ήρθε η ώρα για τη λήψη της αγωγής και τα ραντεβού με τον γιατρό, ενώ θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη Japan Post, τον κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό που έχει επίσης τραπεζικό και ταχυδρομικό κλάδο.

Οι εφαρμογές έχουν μεγάλα κουμπιά και κείμενο εύκολο να διαβαστεί, ενώ μπορούν να ρυθμιστούν αντίστοιχα για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής. Και δεν θα περιορίζονται μόνο σε ιατρικές εφαρμογές, τα iPad θα είναι προσαρμοσμένα ώστε οι ηλικιωμένοι να χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα browser, email και άλλες υπηρεσίες.

Απώτερος σκοπός, όπως δήλωσε ο CEO της Apple Τιμ Κουκ, δεν είναι μόνο να βελτιωθεί η πρόσβαση των ηλικιωμένων σε υπηρεσίες υγείας μέσω της τεχνολογίας αλλά και «να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά που συχνά βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας να ισχυροποιηθούν και να γίνουν περισσότερο ενεργά, να κάνουν περισσότερα πράγματα».

Το πρόγραμμα αυτό της Apple και της ΙΒΜ αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας τους για τη δημιουργία επιχειρηματικών mobile εφαρμογών, έχουν ήδη φτιαχτεί 22 apps για 11 διαφορετικούς τομείς της βιομηχανίας.

Η Japan Post ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραδώσει τα ειδικά διαμορφωμένα iPad σε 5 εκατ. οικογένειες στα επόμενα πέντε χρόνια. Υπολογίζεται ότι το 2050 το 40% των Ιαπώνων θα είναι άνω των 65 ετών, με το αντίστοιχο ποσοστό γενικά στον κόσμο να είναι τότε μόλις στο 21%.