Έρχεται το Android M και θα σας γοητεύσει

Έρχεται το Android M και θα σας γοητεύσει

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ολοκαίνουρια έκδοση του λειτουργικού που θα έχει το επόμενο Android κινητό σας.

Κυκλοφορεί το φθινόπωρο και σύντομα θα αποκτήσει το… γλυκό του όνομα (όπως τα Lollipop, Kit-Kat, Jelly Bean κ.ά.), προς το παρόν έχει την κωδική ονομασία Μ.

Φυσικά θα είναι «φορτωμένο» με νέες λειτουργίες και εντυπωσιακές εφαρμογές, αλλά υπάρχουν μερικές που ξεχωρίζουν και που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή του χρήστη.

Καταρχάς αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης των permissions. Σήμερα ο χρήστης κατεβάζει μια εφαρμογή, της δίνει την άδεια για πρόσβαση στο μικρόφωνο, την κάμερα, το GPS, τις επαφές του κ.λπ. και αυτή ισχύει για πάντα. Με το Android M η εφαρμογή θα ζητά την άδεια κάθε φορά που θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιο εξάρτημα ή πληροφορία (όπως ήδη κάνει το iOS), λειτουργία που θα μπορεί, φυσικά, να είναι αυτόματη.

Θα περιέχει το Android Pay, το σύστημα ηλεκτρονικών ανέπαφων πληρωμών (αντίστοιχο του Apple Pay) με 700.000 συνεργαζόμενα καταστήματα σε πρώτη φάση.

Θα έχει τη λειτουργία Chrome Custom Tabs η οποία θα επιτρέπει να ανοίγετε τον Browser μέσα από οποιαδήποτε εφαρμογή χωρίς να αφήνετε την εφαρμογή. Περίπου όπως όταν βλέπετε πατάτε ένα link στο Facebook και βλέπετε τη σελίδα μέσα από αυτό. Το Custom Tabs θα δουλεύει με όλα apps.

Η μπαταρία είναι πάντα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των χρηστών και η Google ενσωματώνει στο Android τη λειτουργία Doze. Θα τρέχει σε κινητά και ταμπλέτες και θα βάζει «για ύπνο» τους επεξεργαστές και τις εσωτερικές λειτουργίες όταν ανιχνεύει ότι η συσκευή είναι ακίνητη -άρα δεν τη χρησιμοποιείτε- για αρκετή ώρα. Υπολογίζεται πως μόνο με αυτό μπορεί η αυτονομία να αυξηθεί κατά 50%.

Τέλος οι ερωτήσεις πριν ανοίξει ένα app. Σήμερα όταν πατάτε ένα link -π.χ. σε ένα email- το τηλέφωνο σας ρωτά αν θέλετε να τρέξετε την αντίστοιχη εφαρμογή. Όχι πια. Απλώς θα ανοίγει.

Το τηλέφωνό σας θα μπορεί να φορτίσει άλλες συσκευές. Σπάνια περίπτωση, αλλά αν τύχει να θέλετε να μεταφέρετε ενέργεια από ένα γεμάτο τηλέφωνο σε ένα που έχει μείνει, μπορείτε με το καλώδιο USB Type-C (αυτό που εγκαινίασε πρόσφατα η Apple στα νέα MacBook) και το Android M.

Άλλες μικρές, αλλά πάντα χρήσιμες, διευκολύνσεις είναι ευκολότερο sharing, καθώς και καλύτερα σχεδιασμένο και βολικό copy-paste.