Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητούν οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητούν οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου

Συμφωνία με αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους ζητά η Ευρωομάδα των Πρασίνων.

«Η Συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικό σχέδιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις διαπραγματεύσεις, η Ευρωομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην δήλωσή τους οι συμπρόεδροι της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς και Φιλίπ Λαμπέρτ χαιρέτισαν με επιφύλαξη την είδηση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας.

Ακολούθως αναφέρουν: «Μετά από μήνες εντάσεων και αλληλοκατηγοριών, υπάρχει τώρα ελπίδα για μια λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει μια νέα πρόταση, οι δύο πλευρές πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και μαζί να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική, υπεύθυνη λύση στη σύνοδο κορυφής αύριο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για εξεύρεση λύσης. Οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας. Θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για παράδειγμα, σε μείωση των επιτοκίων. Επιπλέον, οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει ένα επενδυτικό σχέδιο προκειμένου να στηρίξει την ελληνική οικονομία προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης ανάκαμψης και να τη βοηθήσει να αντέξει τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν για το 2015 και το 2016. Εκτός από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, να εξασφαλίσει ότι οι κρατικοί θεσμοί θα αρχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά και πάλι. Επιπλέον, το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να γίνει δικαιότερο και όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ασθένειας ή ανεργίας».