Τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Ως «θετική» χαρακτηρίζουν οι οίκοι S&P, Fitch και Moody’s την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις τους.

Απίθανη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, θεωρείται η αναβάθμιση της αξιολόγησης «Caa3» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, όπως κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οίκου, Κόλιν Έλις.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο οικονομικός αναλυτής επισήμανε ότι ελληνική αξιολόγηση δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το τρίτο πακέτο στήριξης.

«Σε αυτό που πρέπει να εστιάσουμε τώρα, είναι εάν η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει τα προαπαιτούμενα μέτρα και εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να καταβάλλει τα 3,5 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε «η αναβάθμιση είναι απίθανη λόγω των κινδύνων που παραμένουν και ρίχνουν βαριά σκιά στην πορεία της χώρας».

Standard & Poor’s: Αν κλειστεί στέρεη συμφωνία, έρχονται αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s τονίζουν ότι το βασικό σενάριο παραμένει πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη αλλά απλά αυτό το γεγονός παρατάθηκε χρονικά.

Πάντως σπεύδουν να προσθέσουν ότι σε περίπτωση που η συμφωνία που θα κλειστεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι «στέρεη», ο οίκος μπορεί να προχωρήσει και μάλιστα με ταχΑύτητα σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Fitch: Παραμένουν οι κίνδυνοι για την Ελλάδα – Θετική η συμφωνία

Θετική χαρακτηρίζει τη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας, όμως, ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί, καθώς παραμένουν ακόμη ορισμένα σημεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διαφωνία των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Fitch, η χθεσινή κατ’ αρχήν συμφωνία σαφώς θα βοηθήσει τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, αλλά με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές σε μία σειρά μακροοικονομικών δεδομένων -όπως για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα- ίσως να προκαλέσει νέα «κόντρα» μεταξύ των Ελλάδας και πιστωτών.