Το 1 δισ. ευρώ αγγίζει το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015

Το 1 δισ. ευρώ αγγίζει το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και οι μειωμένες εισφορές έχουν φέρει το ταμείο σε δεινή θέση.

Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42% και τις μειωμένες εισφορές εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας και μαύρης εργασίας, το ΙΚΑ βρίσκεται, μετά τον ΟΑΕΕ, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015 εκτινάχθηκε στα 982,7 εκατ. ευρώ (941,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων και 40,8 εκατ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα).

Σύμφωνα με τον οριστικό ενοποιημένο προϋπολογισμό, τα έξοδα του ΙΚΑ εκτιμώνται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδα στα 9,954 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η δαπάνη για συντάξεις προβλέπεται ότι θα αυξηθεί, λόγω του κύματος πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που προκαλούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των τελευταίων ετών.

Έλλειμμα αναμένεται να καταγράψει και ο ΟΓΑ, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα ετήσια έσοδα του Ταμείου των αγροτών φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη τα 4 δισεκ. ευρώ. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι το 75% όσων συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο και το ΙΚΑ παίρνει πρόωρη σύνταξη, ενώ στα ευγενή ταμεία το 91,6% βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης.

Στο μεταξύ, από την 1η Ιανουαρίου 2015 αντιμέτωποι με μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις βρίσκονται οι ασφαλισμένοι σε 9 επικουρικά ταμεία που έχουν παραμείνει εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.