11η Σεπτεμβρίου 2001: Η ιστορία του Falling Man 16 χρόνια μετά την τραγωδία

Πάνω από 200 άνθρωποι μέσα στον πανικό τους πήδηξαν από τα παράθυρα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου όταν σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όταν δύο αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, οδηγώντας στην κατάρρευσή τους και τον θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων, ενώ ένα ακόμα αεροπλάνο έπεφτε στο Πεντάγωνο και ένα σε χωράφι της Πενσιλβάνια.

Οι πιο διαδεδομένες εικόνες της φρίκης της 11ης Σεπτεμβρίου απεικόνιζαν τα αεροπλάνα, τους Δίδυμους Πύργους κατά την κατάρρευσή τους, τα συντρίμμια και το σύννεφο καπνού. Υπάρχει ωστόσο και η εικόνα ενός ανθρώπου, που έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.

Πρόκειται για τη φωτογραφία που πήρε τον τίτλο «Falling Man» και την οποία τράβηξε ο φωτογράφος του Asssociated Press Richard Drew κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε αυτή απαθανατίζεται η προσπάθεια διαφυγής ενός απελπισμένου άντρα από τον βόρειο πύργο που καταρρέει. Ο Falling Man αιωρείται στο απόλυτο κενό και η εικόνα του είναι από τις λίγες που αποτυπώνουν ωμά τον ανθρώπινο θάνατο σε μία από τις τραγικότερες ημέρες στην ιστορία των ΗΠΑ.

falling-man2

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις αμερικανικές εφημερίδες λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις, αλλά η αντίδραση του αναγνωστικού κοινού οδήγησε τον Τύπο να τη βάλει στο συρτάρι. Άλλωστε, ένας άνδρας που διασχίζει σαν βέλος τον αέρα με φόντο τα κτίρια-ορόσημα της Ν. Υόρκης, κατευθυνόμενος στο τέλος του αποτελεί ένα δυσκολοχώνευτο θέαμα. Σημειώνεται ότι περισσότερα από 200 άνθρωποι μέσα στον πανικό τους πήδηξαν από τα παράθυρα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις.

Για πέντε χρόνια κανείς δεν ήξερε την ταυτότητα του άνδρα, και μάλιστα τέσσερις οικογένειες ισχυρίστηκαν ότι είναι συγγενής τους.

Στην αρχή, ο δημοσιογράφος του Globe and Mail, Stephen Cheney, υποστήριξε πως επρόκειτο για τον Norberto Hernandez, όμως η οικογένεια του βλέποντας τις συνολικά 12 φωτογραφίες που είχε τραβήξει από την πτώση του ο φωτογράφος του AP δεν τον αναγνώρισε ως συγγενή της.

Κατά τα πέντε χρόνια που ακολούθησαν τρεις ακόμη οικογένειες διεκδίκησαν την ταυτότητα του άγνωστου άνδρα, όμως έφτασε το 2007 για να λυθεί πλήρως το μυστήριο. Τελικά ο Falling Man ταυτοποιήθηκε ως ο 43χρονος σερβιτόρος Jonathan Briley, τον οποίο αναγνώρισε ο αδερφός του και μέλος του γνωστού συγκροτήματος «Village People» Alex Briley.

Η αληθινή δύναμη της φωτογραφίας ωστόσο δεν έγκειται τόσο στο ποιος ήταν, όσο στο τι συμβολίζει: Έναν άγνωστο ‘στρατιώτη’, θύμα ενός συχνά άγνωστου και αβέβαιου πολέμου, που θα μένει στην αιωνιότητα μετέωρος στο κενό.