15 θάνατοι από κορωνοϊό και 17 διασωληνωμένοι την προηγούμενη εβδομάδα

15 θάνατοι από κορωνοϊό και 17 διασωληνωμένοι την προηγούμενη εβδομάδα
France, Cours-la-Ville, 2021-12-30. A negative self-test. Illustration of a COVID19 antigen self-test kit. In vitro diagnostic rapid test for the detection of SARS-CoV-2. Photograph by Adrien Fillon / Hans Lucas. France, Cours-la-Ville, 2021-12-30. Illustration d un kit d'auto-test antigenique COVID19. Un auto-test negatif. Test rapide de diagnostic in vitro pour la detection qualitative de l antigene du SARS-CoV-2. Photographie par Adrien Fillon / Hans Lucas. (Photo by Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Αύξηση παρουσίασε η θετικότητα για SARS-CoV2 στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, την εβδομάδα 17-23 Ιουλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=306) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 50% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=7) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 75% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17. Καταγράφηκαν 15 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 70-100 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (64%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (36%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιός της γρίπης

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για γρίπη. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την έναρξη επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 374 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 290 (77,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 84 (22,5%) στελέχη τύπου Β.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: