Προειδοποιήσεις από την «Επιτροπή Σοφών» προς την καγκελάριο Μέρκελ

Προειδοποιήσεις από την «Επιτροπή Σοφών» προς την καγκελάριο Μέρκελ

Να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και να μην «υποκύψει» στις πιέσεις των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν οι κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι από τη Μέρκελ.

Μπορεί να εξελέγη πανηγυρικά εκ νέου στο αξίωμα της καγκελαρίου στη Γερμανία και να διατηρεί αδιαμφισβήτητα το «πάνω χέρι» στην Ευρωζώνη, ωστόσο στη χώρα της η Άνγκελα Μέρκελ ακούει πάντα προσεκτικά τις συμβουλές της «Επιτροπής Σοφών» για την γερμανική οικονομία, που, όπως παραδέχτηκε και η ίδια σήμερα, «έρχονται την κατάλληλη στιγμή».

«Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι λανθασμένες αποφάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην διάρκεια ετών. Για αυτό και οι συμβουλές θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν», δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης των πέντε κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων, η οποία τιτλοφορείται Ενάντια στην υπαναχώρηση της οικονομικής πολιτικής και εκτείνεται σε 530 σελίδες.

Οι «Σοφοί» προειδοποιούν με την έκθεση πως η θέσπιση κατώτατου μισθού και πιο γενναιόδωρων συντάξεων από μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο οικονομικά κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέσω της σε βάθος μεταρρύθμισης του κράτους πρόνοιας, πριν από μια δεκαετία, ενώ επισημαίνουν πως οι μελλοντικές γενιές των Γερμανών θα επωμισθούν τις επιπτώσεις από τις πολιτικές που προτείνονται από τους Συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα της Κομισιόν για τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας

Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζουν οι διαπραγματευτές των δύο κομμάτων είναι η θέσπιση ενός εθνικού κατώτατου μισθού, μια αύξηση στις συντάξεις για μητέρες με παιδιά γεννημένα πριν από το 1992 και μέτρα που θα καταστήσουν ελκυστικότερο για τους ανθρώπους να σταματούν να εργάζονται πριν φθάσουν στην προβλεπόμενη από το νόμο συντάξιμη ηλικία των 67 ετών.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Κρίστοφ Σμιντ, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι καλή, αλλά υπάρχει ακόμη ανησυχία σχετικώς με το εάν η πορεία έχει ρυθμιστεί σωστά για το μέλλον».

«Μελλοντικές προκλήσεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπισθούν, αν οι μεταρρυθμίσεις της “Ατζέντας 2010” αμβλυνθούν ή ανατραπούν σε ορισμένες περιπτώσεις», προειδοποιεί το συμβούλιο στην έκθεση, αναφερόμενο στις μεταρρυθμίσεις στην εργασία και το κράτος πρόνοιας που είχαν παρουσιαστεί το 2003 από τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν πιστωθεί ότι ενίσχυσαν τη γερμανική ανταγωνιστικότητα και προστάτευσαν την οικονομία από τα χειρότερα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αναταραχής με το χρέος στην ευρωζώνη κατά την τελευταία πενταετία.

«Είναι ανάγκη να επανεκκινήσουμε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία όχι να την καταστρέψουμε», δηλώνουν οι οικονομολόγοι, επισημαίνοντας μια υποβόσκουσα δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Γερμανία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.

Το SPD έχει ανακοινώσει πως θα αρνηθεί να σχηματίσει «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της Μέρκελ αν δεν θεσπισθεί ένας κατώτατος μισθός 8,50 ευρώ την ώρα. Το κεντροαριστερό κόμμα θέλει επίσης να αλλάξουν οι κανονισμοί που υποστηρίζει πως επιτρέπουν στις εταιρείες να υποαμείβουν το προσωπικό τους και να απαλλάσσονται από εργαζόμενους με προσωρινές συμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη: «Μεγάλος Αδελφός» από ΕΕ για τους εθνικούς προϋπολογισμούς

Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL δείχνει πως η δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κοστίζει τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες όσο και στους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι CDU/CSU χάνουν μισή μονάδα και πέφτουν στο 41%, ενώ το SPD, από το 25,7% που πέτυχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, περιορίζεται στο 24%.

Αντιθέτως, η Αριστερά (Die Linke) κερδίζει 1,4 μονάδα και φθάνει στο 10%, με τους Πράσινους να ενισχύονται κατά 0,4% και να βρίσκονται στο 9%. Η «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD), η οποία, με 4,7% δεν κατόρθωσε να μπει στην Βουλή, φθάνει το 5%, με τους επίσης αποκλεισμένους από την Μπούντεσταγκ Φιλελεύθερους να χάνουν περαιτέρω δυνάμεις και από το 4,7% του Σεπτεμβρίου να περιορίζονται στο 4%.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ωστόσο ιδιαίτερα αρνητικά και για την ηγεσία του SPD. Μόνο το 33% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα είναι, πιθανότατα, ο επόμενος αντικαγκελάριος, προκειμένου να βγάλει το κόμμα του από την κρίση, ενώ το 58% απαντά αρνητικά. Το 42% τον θεωρεί συμπαθή, το 42% πιστεύει ότι διαθέτει αίσθηση του χιούμορ, αλλά μόλις το 39% τον θεωρεί αξιόπιστο.

Διαβάστε ακόμη: «Όχι στη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των Γερμανών»