«Όχι στη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των Γερμανών»

«Όχι στη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των Γερμανών»

Συμφωνούν Σόιμπλε-Σοσιαλδημοκράτες ως προς τη μη ενίσχυση του ESM με χρήματα φορολογουμένων - Τον Δεκέμβριο η ορκομωσία Μέρκελ.

«Κανένας πόρος από τους φορολογουμένους για να διασωθούν οι τράπεζες και ακόμη λιγότερο για το ταμείο συνδρομής της ευρωζώνης ΕSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας)», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο Τάγκεσπίγκελ αμ Ζόνταγκ, που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Ο Σόιμπλε, που έχει και στο παρελθόν εκφράσει την προσωπική του αντίθεση στη χρήση χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε πως την άποψή του συμμερίζονται και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να κληθεί να υπερασπισθεί τη γερμανική θέση κατά τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του στα μέσα Νοεμβρίου.

Στις δηλώσεις του στο ίδιο μέσο, ο Σόιμπλε προειδοποιεί για τις τυχόν μεγάλες προσδοκίες για τα έσοδα από τη φορολογία που το Βερολίνο πρόκειται να ανακοινώσει εντός των ημερών, προσθέτοντας πως «τα φορολογικά έσοδα δεν ρέουν σαν ποτάμι».

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε σήμερα πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πιθανό να ορκιστεί εκ νέου Καγκελάριος κατά το διάστημα 16-20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέτουν ως στόχο οι Σοσιαλδημοκράτες. Προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να έχουν ολοκληρωθεί περί τις 26 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία