Κι όμως οι Έλληνες ανακυκλώνουν!

Κι όμως οι Έλληνες ανακυκλώνουν!
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Αύξηση 13% σε σχέση με το 2015 στην ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.

Περί τους 547 χιλιάδες τόνους υλικών οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση το 2016, καθώς σημειώθηκε αύξηση 13% σε σχέση με το 2015 στην ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.

«Η Ανακύκλωση Συσκευασιών στους μπλε κάδους πέτυχε την υψηλότερη επίδοση από την αρχή της λειτουργίας της», σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2016, όπως προέκυψαν από τη λειτουργία των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας που οργανώνει με τη συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους Δήμους της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, στο τέλος του 2016, οι μπλε κάδοι που ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές των Δήμων έφτασαν τους 157.000, ενώ παράλληλα τα οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει στους ΟΤΑ για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών ήταν συνολικά 493. Επίσης, με το 91% των ΟΤΑ να έχουν συνάψει συνεργασία με την ΕΕΑΑ, τα έργα Ανακύκλωσης Συσκευασιών εξυπηρετούν πλέον σχεδόν το 94% του πληθυσμού της χώρας.

Ακόμα πιο εντατική ήταν και η ανάπτυξη των έργων του Μπλε Κώδωνα, ένα χωριστό ρεύμα ανακύκλωσης για τη γυάλινη συσκευασία που καλύπτει τις ανάγκες των σημείων και των περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητας όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. εστιατόρια, μπαρ, καφέ κτλ). Με σχεδόν 7.200 μπλε κώδωνες να έχουν τοποθετηθεί συνολικά σε ιδιωτικό και σε δημόσιο χώρο με τη συνεργασία 213 ΟΤΑ για την εξυπηρέτηση 16.024 επιχειρήσεων, τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλε κώδωνες σημείωσαν σημαντική αύξηση 43% σε σχέση με το 2015.

Ο κύριος Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αναφέρει: «Το 2016 και παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία πετύχαμε τα υψηλότερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να προωθούμε δυναμικά τα έργα του μπλε κάδου και μπλε κώδωνα σε όλη την Ελλάδα, πάντα με την πολύτιμη συνδρομή των Δήμων, των επιχειρήσεων και πρωτίστως των πολιτών που έχουν αγκαλιάσει και συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια».

Σημειώνεται πως οι συμβεβλημένες με την ΕΕΑΑ επιχειρήσεις έφτασαν ήδη τις 1.893 γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας στο έργο, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της ΕΕΑΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης όπως προβλέπει ο Νόμος, έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που, είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, είτε κατασκευάζουν συσκευασίες και σήμερα αριθμεί σχεδόν 1.900 συμβεβλημένους. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά 35%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: Cyclefi: Το κίνημα με τις πορτοκαλί σακούλες που μαθαίνει στους Έλληνες την ανακύκλωση