Οι 21 θέσεις για το «Ποτάμι»

Οι 21 θέσεις για το «Ποτάμι»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι είπε ο επικεφαλής του κινήματος για την οικονομία, το χρέος, την αλλαγή Συντάγματος αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα.

Σε ομιλία που παραχώρησε, εχθές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, ανακοίνωσε τις θέσεις του.

Ο Πρόεδρος του κινήματος και όχι του κόμματος, όπως τόνισε, ξεκίνησε την ομιλία του με την επισήμανση πως, «Στο Ποτάμι δεν βρίσκονται οι μόνοι καλοί. Και στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού δεν είναι οι μόνοι σοφοί, οι μόνοι προβληματισμένοι, οι μόνοι νεωτεριστές. Όμως η μέλισσα για να παράγει μέλι θέλει την κυψέλη της. Και τα παλιά κόμματα έχουν πάψει προ πολλού να είναι κυψέλες που παράγουν ιδέες», και συνέχισε, «Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αρρωσταίνουν. Και, δυστυχώς, για τα ίδια, κάποτε πεθαίνουν».

Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπλήρωσε «Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που δεν έχει προλάβει να γίνει κόμμα. Και δεν θα γίνει κόμμα. Ένα Κίνημα που δεν έχει μέλη να βολέψει. Ένα Κίνημα που δεν έχει σκιώδεις υπουργούς. Ένα Κίνημα που δεν το ταΐζουν τα συμφέροντα και δεν εξυπηρετεί συντεχνίες», εξηγώντας πως «Οι 400.000 ψήφοι μέσα σε 88 μέρες το φανερώνουν. Και η παρουσία μας αυτόν τον Σεπτέμβρη το αποδεικνύει. Δεν έχουμε βουλευτές, δεν είμαστε στα παράθυρα, δεν έχουμε προστάτες να μας σπρώχνουν και το Ποτάμι φουσκώνει».

«Αυτό το Κίνημα λοιπόν μπορεί να είναι η λύση. Η λύση για τις λύσεις, η λύση για τα πρόσωπα». Κατέληξε πως, «Το Ποτάμι θα φέρει αυτούς τους άξιους μπροστά. Και θα τους κάνει κυβερνήτες αν χρειαστεί στα μικρά και μεγάλα πλεούμενα της καθημερινότητας. Δεν θα γίνουμε εμείς υπουργοί, είπα και κάποιοι ξαφνιάστηκαν αλλά δεν θα σηκώσουμε και ψηλά τα χέρια μπροστά στα πρωτοπαλίκαρα του παλιού συστήματος».

Τέλος, απευθυνόμενος στα υπόλοιπα κόμματα που υπάρχουν, ανέφερε πως, «Ήξεραν ότι πηγαίναμε στον γκρεμό αλλά δεν ήθελαν να διακόψουν το πάρτι. Γιατί περνούσε καλά η παρέα τους. Και μετά όταν τα φώτα έσβησαν δεν ήξεραν ούτε καν που είναι οι πρίζες. Και άρχισαν να παρακαλούν τους ξένους να τους δώσουν λύσεις».

Οι 21 θέσεις του για το Ποτάμι είναι οι εξής:

1) Ένα νέο Σύνταγμα

2) Κέντρο Διακυβέρνησης

3) Μη πελατειακός εκλογικός νόμος

4) Το τελικό κείμενο «Πρέπει να υπάρχει ένα μοναδικό κείμενο για τη φορολογία, ένα μοναδικό κείμενο για τα δάση. Όλες οι προηγούμενες διατάξεις θα ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο».

5) Λειτουργική Δημόσια Διοίκηση

6) Θεσμική αντιμετώπιση της Διαφθοράς

7) Σεβασμός στη Διαφορά

8) Πολιτισμός και ευέλικτη Παιδεία

9) Ρύθμιση συχνοτήτων και ΜΜΕ

10) Δικαίωμα στη δικαιοσύνη

11) Ασφάλιση Υγείας για όλους

12) Ευρωπαϊκό σχέδιο για την μετανάστευση

13) Βιώσιμο χρέος

14) Παραγωγή και απασχόληση

15) Δάνεια και Τράπεζες

16) Απλή, ισότιμη, προοδευτική φορολογία

17) Στήριξη ανέργων

18) Νέο εργασιακό περιβάλλον

19) Δίκαιο σύστημα συντάξεων

20) Αποκέντρωση και τοπική ευθύνη

21) Το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης

Αναλυτικά όλη η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ.