4 τρόποι για να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες τη νέα χρονιά

4 τρόποι για να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες τη νέα χρονιά
Photo: pixabay.com
Κάθε αρχή του νέου χρόνου μπορούμε να θέσουμε στόχους οι οποίοι θα μας ακολουθούν για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Εάν θέλετε να μιμηθείτε το 41% των Αμερικανών που θέτουν αποφάσεις για το νέο έτος, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι στόχοι σας έχουν να κάνουν με την αλλαγή των συνηθειών σας – είτε πρόκειται για τη δημιουργία νέων είτε για την απαλλαγή από τις κακές συνήθειες.

«Οι συνήθειες μάς βοηθούν να βάλουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές στον αυτόματο πιλότο, ώστε να μη χρειάζεται να σκεφτούμε αν αξίζει τον κόπο ή να σχεδιάσουμε ακριβώς πώς θα υλοποιήσουμε τις καλές μας προθέσεις», λέει η Katy Milkman, συγγραφέας του βιβλίου How to Change: The Science of Getting from Where You Are to Where You Want to Be και καθηγήτρια στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την επιτυχία φέτος, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη δημιουργία καλύτερων συνηθειών:

  1. Προσπαθήστε να βρείτε έναν διασκεδαστικό τρόπο για να επιδιώξετε τους στόχους σας.

«Επιμένουμε σε νέες συμπεριφορές για πολύ περισσότερο χρόνο όταν τις απολαμβάνουμε, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε πώς να επιδιώξουμε τις καλές συνήθειες με διασκεδαστικό τρόπο», λέει η Milkman. Για να κάνετε τις συνήθειες πιο διασκεδαστικές, η ίδια συνιστά το «χτίσιμο πειρασμών», δηλαδή να αφήνετε τον εαυτό σας να απολαύσει έναν πειρασμό ενώ ολοκληρώνετε μια αγγαρεία. «Για παράδειγμα, αφήστε τον εαυτό σας να δει την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή μόνο ενώ γυμνάζεστε στο γυμναστήριο. Ή αφήστε τον εαυτό σας να ακούσει το αγαπημένο σας podcast μόνο ενώ κάνετε δουλειές του σπιτιού. Ή ανοίξτε το αγαπημένο σας μπουκάλι κρασί μόνο ενώ μαγειρεύετε ένα υγιεινό γεύμα».

  1. Σπάστε τον στόχο σας σε μικρότερα κομμάτια και κάντε συγκεκριμένα σχέδια.

«Αντί να λέτε ‘θα γυμνάζομαι περισσότερο του χρόνου’, φτιάξτε ένα σχέδιο να γυμνάζεστε τέσσερις ώρες κάθε εβδομάδα, πηγαίνοντας για τρέξιμο στις 7 το πρωί τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή», προτείνει η Milkman.

  1. Επιστρατεύστε τη βοήθεια ενός φίλου, ή ενός συνεργάτη λογοδοσίας (accountability partner).

«Όταν συνεργαζόμαστε με άλλους, διασκεδάζουμε περισσότερο επιδιώκοντας τους στόχους μας και είμαστε υπόλογοι σε κάποιον, γεγονός που αυξάνει την πίεση για να πετύχουμε. Συμβουλεύοντας φίλους με παρόμοιους στόχους όταν συναντούν εμπόδια στο δρόμο, βοηθάμε επίσης στην πραγματικότητα τον εαυτό μας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ικανότητα, σύμφωνα με έρευνα με επικεφαλής την Lauren Eskreis-Winkler» σημειώνει η Milkman.

  1. Δημιουργήστε ένα συμβόλαιο δέσμευσης.

Όσο για το πώς να απαλλαγείτε μια για πάντα από τις κακές συνήθειες, η Milkman συνιστά ένα «συμβόλαιο δέσμευσης», όπως το να βάζετε χρήματα που θα πρέπει να χάσετε αν αποτύχετε να επιτύχετε τους στόχους σας. Σε μια μελέτη του Dean Karlan, καθηγητή οικονομικών και χρηματοοικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Kellogg του Πανεπιστημίου Northwestern, και των συνεργατών του, διαπιστώθηκε ότι τέτοιου είδους συμβόλαια οδήγησαν σε 30% υψηλότερο ποσοστό διακοπής του καπνίσματος για τα άτομα που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα από ό,τι το να προσφέρουν στους ανθρώπους μόνο τα συνήθη εργαλεία διακοπής του καπνίσματος.

Η Milkman συνιστά ιστότοπους όπως το StickK ή το Beeminder, ή απλά να κάνετε συμφωνίες απευθείας με έναν φίλο σας για να του χρωστάτε μετρητά αν δεν καταφέρετε να πετύχετε έναν στόχο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πηγή: Fortune.com