BlackRock: Επίκειται μεταβλητότητα και αστάθεια στις αγορές

BlackRock: Επίκειται μεταβλητότητα και αστάθεια στις αγορές

Για μεταβλητότητα και αστάθεια στις αγορές, προσεχώς, κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η BlackRock. 

Πιο συγκεκριμένα, ο επενδυτικός κολοσσός διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές –αν και μετρίως—, ωστόσο την ίδια στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υποβάθμισή τους σε «neutral», δεδομένων της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed, αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων τόσο στα ουκρανικά σύνορα όσο και με το Ιράν.

Η πτώση –περίπου 10%– στις μετοχές από τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με την άποψη του επενδυτικού κολοσσού για τα θεμελιώδη μεγέθη, τις κάνει πιο ελκυστικές… φαινομενικά, αφού, όπως επισημαίνεται, αν ληφθούν υπόψη τα υψηλότερα επιτόκια που έρχονται, κρίνεται πως τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν πέσει αρκετά… 

Ως εκ τούτου, η επενδυτική εταιρεία θεωρεί ότι το κλείσιμο κάποιων θέσεων, η ρευστοποίηση και απόσυρση από τις αγορές είναι ενδεδειγμένη τακτική… καθώς επίκειται ισχυρή μεταβλητότητα και αστάθεια.

Οι καταλύτες

Εύλογα, η αβεβαιότητα κυριαρχεί, και γι’ αυτή συντρέχουν οι εξής λόγοι:

1.Η πολιτική σύγχυση από άποψη νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να συνεχιστεί. Η Fed δικαίως προτίθεται να ομαλοποιήσει την πολιτική της και να άρει τα μέτρα στήριξης, για αυτό θα βγάλει το πόδι από το γκάζι…

Όμως, σύμφωνα με την BlackRock, υπάρχει ένα ζήτημα: Η κεντρική τράπεζα βλέπει στο 2022 ένα νέο 2015… Μια τέτοια λογική θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική αυστηροποίηση.

«Η οικονομία απλά ξαναπαίρνει εμπρός, δεν έχει ανακάμψει» επισημαίνει ο επενδυτικός κολοσσός. Τυχόν υπερβάλλων ζήλος, όπως διαφαίνεται, θα οδηγήσει σε επιβράδυνση.

2.Γεωπολιτικοί κίνδυνοι: Η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσία στο ουκρανικό πεδίο, αλλά και οι κάκιστες σχέσεις με το Ιράν… για τα πυρηνικά θα χτυπήσουν το επενδυτικό κλίμα, άρα και τις μετοχές.

3.Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών είναι μετρίως φθηνότερες, με άλλα λόγια εξακολουθούν να είναι αυξημένες.