5.551 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αττική από τις πυρκαγιές στις 29 και 30 Ιουνίου

5.551 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αττική από τις πυρκαγιές στις 29 και 30 Ιουνίου
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χωριό Πρόδρομος Αχαΐας, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας μαζί με μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και εθελοντές, βρίσκονταν επί ποδός, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές. Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία. Διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος. Στην περιοχή επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι πεζοπόρα τμήματα, 56 οχήματα, εθελοντές καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες που έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά έχει καταστρέψει έως τώρα αγροτοδασικές εκτάσεις, έχει προκαλέσει επίσης καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις αλλ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόνο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο κάηκαν χιλιάδες εκτάσεις της Αττικής.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service για τις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική, οι οποίες εκδηλώθηκαν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR733) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 5.551 στρέμματα ανήλθαν οι καμένες εκτάσεις στην Αττική το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, στην πυρκαγιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας επλήγησαν 646 στρέμματα (64,6 εκτάρια), στην πυρκαγιά στη Σταμάτα οι καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε 1.300 στρέμματα (130 εκτάρια) ενώ στην Κερατέα σε 3.605 στρέμματα, (360,5 εκτάρια). Παράλληλα, η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service ενεργοποιήθηκε και για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κω, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εκτάσεις που επλήγησαν από τη φωτιά στην Κω ανέρχονται σε 4.398 στρέμματα (439,8 εκτάρια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται, ότι η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service είχε ενεργοποιηθεί, επίσης, για περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου, με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται σε 38.663 στρέμματα ( 3.866,3 εκτάρια), ενώ για την πυρκαγιά στο Αλποχώρι Ηλείας στα 1.033 στρέμματα (103,3 εκτάρια).

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γγ, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: