519 πολίτες τρίτων χωρών «αγόρασαν» την άδεια παραμονής τους

519 πολίτες τρίτων χωρών «αγόρασαν» την άδεια παραμονής τους

Οι εν λόγω πολίτες έκαναν χρήση του Αναπτυξιακού νόμου αποκτώντας ακίνητη περιουσία που ξεπέρασε την αξία των 250.000 ευρώ.

Τα αποτελέσματα των παραχωρήσεων εκμετάλλευσης και των πωλήσεων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι στιγμής φτάνουν τα 790 εκ. ευρώ. Είναι αποτελέσματα που μας δείχνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αφού το περιθώριο βελτίωσης είναι μεγάλο. Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στο 15ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας (PRODEXPO 2014) και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό για επενδύσεις σε ακίνητα παντός είδους, ενισχύοντας σταδιακά τη ζήτηση και στην εγχώρια αγορά».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με τον Αναπτυξιακό νόμο δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα να αποκτήσουν μόνιμη άδεια διαμονής ανανεωμένη κάθε 5 έτη εφόσον είναι ιδιοκτήτες που η αξία των ακινήτων τους υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, όπως είπε, 519 πολίτες τρίτων χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και ο υφυπουργός ανέφερε ότι υπολογίζεται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ η συνολική αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν μέσω του προαναφερόμενου θεσμού.

Όπως εξήγησε, ειδικά τώρα, που ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεπερνά τις προβλέψεις, αφού εκτιμάται ότι η συνολική τουριστική ροή του 2014 θα ανέλθει σε 22,5 εκατ. τουρίστες, η κτηματαγορά έχει μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το momentum για την προσέλκυση αγοραστών ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Ελλάδα μπήκε τον Αύγουστο στο top-10 των αμερικανικών αναζητήσεων για αγορές ακινήτων (ανάλυση της Omniture Discover και στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Realtor.com)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ