Treasure Lab: 5 μοχλοί αλλαγής προς μια κουλτούρα βιωσιμότητας

Treasure Lab: 5 μοχλοί αλλαγής προς μια κουλτούρα βιωσιμότητας
Μετασχηµατίζοντας την οργανωσιακή κουλτούρα για ένα βιώσιµο µέλλον.

Από την Κρύστα Τζελέπη, Founder & Managing Partner Treasure Lab

Οι κοινωνίες απαιτούν από τις επιχειρήσεις να διαδραµατίσουν έναν ρόλο µεγαλύτερης υπευθυνότητας, σε όλα τα επίπεδα. Σύµφωνα µε το Edelman Trust Barometer (2022), οι ενήλικοι διεθνώς πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις/οργανισµοί χρειάζεται να παίξουν σηµαντικότερο ρόλο στην κοινωνία, επεµβαίνοντας θετικά στις εργασιακές πολιτικές, την τεχνολογία, την κλιµατική αλλαγή, τη µετανάστευση, την εκπαίδευση και την υγεία.

Αν µιλήσουµε ειδικότερα για τη βιωσιµότητα και το πλαίσιο ΕSG (Εnvironment, Society, Governance), οι επιχειρήσεις / οργανισµοί έχουν όχι µόνον την ευθύνη, αλλά και κάθε συµφέρον να µετασχηµατιστούν προς µια κατεύθυνση βέλτιστων πρακτικών βιωσιµότητας. Άλλωστε, πολυάριθµες έρευνες καταδεικνύουν τη θετική συσχέτιση µεταξύ βέλτιστων πρακτικών ESG και επιχειρηµατικής επιτυχίας. Eίναι έντυπωσιακό το πόσο οι πρακτικές βιωσιµότητας ESG ενός οργανισµού αποτελούν πλέον σηµαντικό κριτήριο επιλογής για υποψήφιους εργαζοµένους και πελάτες/καταναλωτές. Πολυάριθµα είναι τα παραδείγµατα από διαφορετικές έρευνες που συγκλίνουν στο παραπάνω συµπέρασµα.

Αναφέρουµε ενδεικτικά: 

Σύµφωνα µε έρευνα του IBM Institute for Business Value το 34% όσων άλλαξαν εταιρεία το 2021 δέχτηκε µείωση µισθού έως και 28% προκειµένου να εργαστεί σε βιώσιµο ή κοινωνικά υπεύθυνο οργανισµό.

Η Claire Hennah Vice-president Global ecommerce της Unilever δήλωσε το 2021 ότι η έρευνα δέσµευσης των εργαζόµενων δείχνει ότι σε 54 από 75 αγορές παγκοσµίως η βιωσιµότητα είναι ο κύριος λόγος που επιλέγουν να εργάζονται εκεί.

Έρευνα της NielsenIQ (2023) έδειξε ότι για το 78% των καταναλωτών ένας βιώσιµος τρόπος ζωής είναι σηµαντικός και µέτρησε ότι τα προϊόντα µε ισχυρισµούς σχετικούς µε τα ESG κριτήρια έχουν υψηλότερη ανάπτυξη κατά 1,7 ποσοστιαίες µονάδες.

Για τους υποψήφιους εργαζοµένους, σύµφωνα µε έρευνα της Gallup (2022), θέµατα όπως η ευεξία, η ισορροπία προσωπικής-επαγγελµατικής ζωής και η συµπερίληψη είναι στα πέντε κορυφαία κριτήρια επιλογής νέου εργοδότη.

TI EMΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ και ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ESG;

Το πλαίσιο ESG δεν είναι µια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Εκφράζει µια φιλοσοφία, προσδιορίζει στρατηγικές προτεραιότητες και τρόπο λειτουργίας και συµπεριφοράς. Έτσι, ο µοναδικός τρόπος να πετύχει είναι να ενσωµατωθεί στο ΤΙ και το ΓΙΑΤΙ του οργανισµού: ο Σκοπός, το Όραµα, οι Αξίες, οι Στόχοι, ο τρόπος εργασίας και συνεργασίας και εν γένει αυτό που αποκαλούµε οργανωσιακή κουλτούρα.

Αυτή είναι και η ιδιαίτερη πρόκληση της βιωσιµότητας, καθώς, σύµφωνα µε την ετήσια έρευνα Global Human Capital Trends 2023 της Deloitte, τα σηµαντικότερα εµπόδια σε αυτή την πορεία µετασχηµατισµού είναι η ίδια η κουλτούρα του οργανισµού, καθώς και η δέσµευση και οι ικανότητες της ηγεσίας – µαζί και µε τη χρηµατοδότηση και τις εξωτερικές πολιτικές και κανονισµούς.

Η βιωσιµότητα, η ανάπτυξη και η υλοποίηση στρατηγικής ESG σηµαίνουν µετασχηµατισµό της οργανωσιακής κουλτούρας, κάτι που απαιτεί χρόνο, ενέργεια και µακροπρόθεσµο όραµα, καθώς και νέα οπτική γωνία. Χρειάζεται επίσης συγκεκριµένη στρατηγική, πλάνο ανάπτυξης, στοχευµένες τεχνικές και εργαλεία.

Ο AGILE LEADER – ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ 

Ποιοι ηγέτες µπορούν να φέρουν εις πέρας έναν τέτοιο µετασχηµατισµό κουλτούρας σε ένα σύγχρονο οργανισµό;

Αν επέλεγα µια λέξη για να χαρακτηρίσω τους ηγέτες που µπορούν να µετασχηµατίσουν τον οργανισµό τους, ιδιαίτερα προς µια βιώσιµη κατεύθυνση, θα ήταν η λέξη agility. Οι Agile Leaders έχουν έναν «ανοικτό» τρόπο που αντιµετωπίζουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, ενώ προσαρµόζονται και βελτιώνονται συνεχώς. Συγχρόνως, είναι ακροατές µε ενσυναίσθηση, επικοινωνούν ξεκάθαρα, αναπτύσσουν και ενδυναµώνουν τους άλλους, είναι συνεργατικοί και µπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση, χωρίς να χάσουν τον µακροπρόθεσµο στόχο. Το Agile Leadership είναι ένα µοντέλο ηγεσίας που αναδείχθηκε από το Global Center for Digital Business Transformation, των IMD και Cisco, που µελέτησε πάνω από 1.000 επιτυχηµένους ηγέτες σε «διαταραγµένες» αγορές (disrupted markets).

Αgile Leader Model – Global Center for Digital Business Transformation

Αυτό το φάσµα ικανοτήτων και νοοτροπίας, αναπτύσσουµε ως Treasure Lab σε συνεργασία µε ηγετικά στελέχη (µέσω Executive και Team Coaching), αλλά και ευρύτερα στους εργαζοµένους των οργανισµών (µέσω Digital Simulations και Peer Coaching). Η agile νοοτροπία και οι σχετικοί τρόποι εργασίας  αποτελούν ένα ιδανικό εργαλείο για αλλαγή κουλτούρας, εφόσον εφαρµόζονται σταδιακά σε όλο τον οργανισµό.

Ο δρόµος της βιωσιµότητας είναι µακρύς και απαιτητικός για τους οργανισµούς. Απαιτεί ηγεσία µε νέα χαρακτηριστικά και αλλαγή κουλτούρας, αλλά είναι αναγκαίος για την ευηµερία της κοινωνίας και των οργανισµών, ενώ αποδίδει πολλαπλά οφέλη. Σε αυτή την πορεία η αλλαγή χρειάζεται να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, για να µπορεί ένα φιλόδοξο σχέδιο να προχωρήσει.

5 µοχλοι αλλαγησ προσ µια κουλτουρα βιωσιµοτητασ

Την τελευταία δεκαετία ως Treasure Lab υποστηρίζουµε και ενδυναµώνουµε στελέχη και ηγετικές οµάδες που βρίσκονται στη διαδικασία µετασχηµατισµού και µας έχουν προσκαλέσει να τους ενισχύσουµε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας µακροχρόνια προγράµµατα Executive Coaching και Team Coaching. Μέσα από αυτές τις εµπειρίες, αλλά και µελετώντας τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, βλέπουµε είναι ότι υπάρχουν πέντε προϋποθέσεις ιδιαίτερα σηµαντικές για το µετασχηµατισµό κουλτούρας που θα συµβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων βιωσιµότητας:

1. Η Ηγεσία του οργανισµού δηµιουργεί και «επικοινωνεί» µε συνέπεια και σταθερότητα ένα όραµα βιωσιµότητας, µε τρόπο που λαµβάνει υπόψη όλους τους stakeholders, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Aυτό δίνει κατεύθυνση, ενώ ενισχύει τη διαφάνεια και την εµπιστοσύνη.

2. Όλα τα ηγετικά στελέχη υποστηρίζουν µε τον τρόπο σκέψης και δράσης τους την κοινή στρατηγική ανάπτυξης µε συγκεκριµένους στόχους που έχουν συµφωνηθεί, οι οποίοι εντάσσονται στο συνολικό επιχειρηµατικό πλάνο και ταιριάζουν µε τις αξίες του οργανισµού.

3. Όλοι εξοικειώνονται, εκπαιδεύονται σε νέες ικανότητες και νοοτροπία, κατανοώντας πώς επηρεάζεται ο δικός τους τρόπος εργασίας, σε ατοµικό και οµαδικό επίπεδο.

4. Υπάρχει ειδική Οµάδα Μετασχηµατισµού και Chief Transformation Officer µε συγκεκριµένο ρόλο, που συνεργάζεται µε όλα τα εµπλεκόµενα µέρη, συµβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων, στη δέσµευση των εµπλεκοµένων, στην ένταξη των στόχων στα συστήµατα του οργανισµού κ.λπ.

5. Αναγνωρίζονται σε συστηµατική βάση η προσπάθεια, οι επιτυχίες, η επίτευξη των στόχων, ενώ διατηρείται και επανατροφοδοτείται ο ανοικτός διάλογος µε τους εµπλεκόµενους, ώστε να αντιµετωπίζονται δυσκολίες, εµπόδια και να σχεδιάζονται από κοινού νέες λύσεις.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.

**Φωτογραφία: Θανάσης Αναγνωστόπουλος, Ace Photography