Μost Admired Companies in Greece: Οι εταιρείες που ξεχώρισαν το 2023

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος, Αναστασία Παρετζόγλου, Βασίλης Σαμούρκα;
  • Επεξεργασία & Στατιστική Ανάλυση: KPMG
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Κριτήρια αξιολόγησης των εταιρειών

Για την κατάρτιση της λίστας πραγματοποιήθηκε έρευνα σε συνεργασία µε τη διεθνή εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συµβουλευτικών υπηρεσιών KPMG. Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης επιλέχθηκαν 440 εταιρείες, ο ετήσιος τζίρος (2021) των οποίων ήταν άνω των 50 εκατ. ευρώ, είναι κερδοφορές και οι οποίες ομαδοποιήθηκαν ανά κλάδο αγοράς (συνολικά 9 κλάδοι).

Πάνω από 2.200 κορυφαία στελέχη των εταιρειών (CEOs, CFOs, COOs, γενικοί διευθυντές, marketing managers, εμπορικοί διευθυντές, HR directors, sales directors και corporate communication managers) συμμετείχαν στην έρευνα, επιλέγοντας τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου τους µε γνώµονα τα εννέα κριτήρια του Fortune (Καινοτοµία, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναµικού, Διαχείριση Εταιρικών Πόρων, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Χαρακτηριστικά – Ποιότητα Διοίκησης, Οικονοµική Ευρωστία, Μακροπρόθεσµη Επενδυτική Αξία, Ποιότητα Προσφερόµενων Προϊόντων και Υπηρεσιών, Εξωστρέφεια/Ανταγωνιστικότητα).

Το 20% των «top scorers» από κάθε κλάδο και το 50% των εταιρειών που πέρυσι είχαν ανακηρυχθεί ως οι πρώτες ανά κλάδο δημιούργησαν την τελική βάση των εταιρειών για τη β’ φάση της έρευνας.

Στη συνέχεια καταρτίστηκε λίστα µε τις εταιρείες αυτές και κλήθηκαν εκ νέου τα στελέχη των 440 εταιρειών να επιλέξουν το Top 20 των καλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, λαµβάνοντας πάντα υπόψη τα εννέα κριτήρια. Μετά την επεξεργασία των αποτελεσµάτων της β’ φάσης, προέκυψε η λίστα Most Admired Companies 2023.

Το Fortune Greece σε συνεργασία με την KPMG αναδεικνύουν και φέτος τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εταιρικής υπευθυνότητας.

Ο κορυφαίος θεσμός για την εταιρική φήμη στην Ελλάδα επιστρέφει για να επιβραβεύσει οργανισμούς που δρουν με σκοπό, καινοτομία, ευελιξία, εξωστρέφεια και εταιρική υπευθυνότητα, για 9η συνεχή χρονιά. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 2.200 στελέχη από 440 εταιρείες, ώστε να αναδείξουν τις Πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα για το 2023.

*Η λίστα δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

MAC 2023: Τι ξεχωρίσαμε, by KPMG

Η λίστα των Most Admired Companies φέτος περιλαμβάνει εταιρείες από όλους σχεδόν τους κλάδους της έρευνας (8 από τους συνολικά 9). Ανάμεσά τους, ο κλάδος της «βιομηχανίας» έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στις εταιρείες της λίστας και ακολουθούν οι κλάδοι «τροφίμων και ποτών» και «φαρμακευτικός».

Στο πλαίσιο  αυτό η Γεωργία Καλεμίδου, Consulting Director της KPMG σχολίασε ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι  αυτή η πρωτιά ίσως σηματοδοτεί μία νέα τάση του κλάδου της βιομηχανίας, καθώς χαρακτηρίζεται μάλλον  από πιο παραδοσιακά στοιχεία λειτουργίας και σχετικά περιορισμένη εξωστρέφεια προβολής του». Αναφορικά με τη Νο1 εταιρεία κάθε χρονιάς, επί δύο συνεχόμενες χρονιές προερχόταν από τον κλάδο των υπηρεσιών (2018-2019), ενώ τις υπόλοιπες επτά από τους κλάδους του φαρμάκου (2015), της βιομηχανίας (2016, 2020,2021,2022, 2023) και του λιανικού εμπορίου (2017). Η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ είναι επί τέσσερα συνεχή έτη στην πρώτη θέση της έρευνας.

Μελετώντας τη λίστα των MAC 2023 και συγκεκριμένα τις TOP 5 εταιρείες της λίστας, το κριτήριο με τις περισσότερες ψήφους είναι η «Οικονομική ευρωστία», κριτήριο το οποίο έχει να βρεθεί πρώτο σε ψήφους από το 2018. Λαμβάνοντας υπόψη και το δεύτερο σε ψήφους κριτήριο, αυτό της «Καινοτομίας», έχει ενδιαφέρον να διερευνήσει κανείς τις καινοτομίες που εισάγουν οι εταιρείες αυτές και πώς επιδρούν στα συνολικά τους αποτελέσματα.

Μελετώντας τις ψήφους ανά κριτήριο των MAC για την 9ετία προκύπτει ότι τα δύο πιο  δημοφιλή κριτήρια του θεσμού είναι η «Οικονομική ευρωστία» και η «Εταιρική Κοινωνική  Ευθύνη». Μάλιστα, τα κριτήρια αυτά έχουν τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα στις TOP 5 MAC εταιρείες κάθε χρονιάς. Ειδικά όσον αφορά στο 2ο κριτήριο, αυτό της «Εταιρικής  Κοινωνικής Ευθύνης», το ενδιαφέρον στον κλάδο «Τεχνολογία–Τηλεπικοινωνίες» είναι  ακόμα εντονότερο, καθώς είναι το κριτήριο με τις περισσότερες ψήφους στις περισσότερες  χρονιές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεωργία Καλεμίδου, «θα έλεγε κανείς ότι ο προσανατολισμός των επιχειρήσεων και μάλιστα από το χώρο των τηλεπικοινωνιών στα θέματα της αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν σημαντικά  χαρατηριστικά επιτυχίας και αναγνώρισης στην επιχειρηματική κοινότητα. Την ίδια στιγμή, οι πρακτικές τους στα θέματα ESG μπορεί να ειδωθούν και σαν “παραδείγματα προς  μίμηση” για άλλες επιχειρήσεις».

Μost Admired Companies

[#] COMPANY SECTOR
1 ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ INDUSTRY
2 AEGEAN AIRLINES SERVICES
3 ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ RETAIL
4 COCA – COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ FOOD & DRINK
5 ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. RETAIL
6 ΟΤΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ TECHNOLOGY
7 KAIZEN GAMING SERVICES
8 ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INDUSTRY
9 EUROBANK BANKING
10 AMGEN ΕΛΛΑΣ PHARMACEUTICALS
11 ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ INDUSTRY
12 PFIZER ΕΛΛΑΣ PHARMACEUTICALS
13 BASF HELLAS INDUSTRY
14 ABBVIE ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ PHARMACEUTICALS
15 BARILLA HELLAS FOOD & DRINK
16 ΝOVARTIS ΕΛΛΑΣ PHARMACEUTICALS
17 Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ FOOD & DRINK
18 RANDSTAD HELLAS SERVICES
19 INFO QUEST TECHNOLOGIES TECHNOLOGY
20 AEGEAN OIL Α.Ε. OIL & ENERGY