57η σε 60 χώρες η Ελλάδα ως προς την ανταγωνιστικότητα

57η σε 60 χώρες η Ελλάδα ως προς την ανταγωνιστικότητα

Νέα πτώση κατά τρεις θέσεις στη λίστα της επιχειρηματικής σχολής της Λωζάνης για φέτος.

Στην 57η θέση μεταξύ 60 χωρών υποχώρησε φέτος η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY), που καταρτίζει η παγκοσμίου φήμης επιχειρηματική σχολή της Λωζάνης, IMD, έχοντας χάσει τρεις θέσεις, σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

Μάλιστα, στην κατηγορία της οικονομικής αποδοτικότητας, η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην τελευταία -60ή- θέση της λίστας (59η το 2013), ενώ έχασε έδαφος και στις κατηγορίες δεικτών της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (57η από 56η πέρυσι), της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας (54η φέτος από 47η το 2013) και των υποδομών (39η από 35η).

Η καθοδική αυτή εικόνα αποδίδεται «στην πτωτική πορεία που καταγράφουν και το 2014 τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», στη στασιμότητα στο πεδίο των επενδύσεων και στο ποσοστό ανεργίας στη χώρα, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος δημοσιοποιεί σήμερα τα αποτελέσματα της Επετηρίδας, ως ο εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα.

Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η αρμόδια διεύθυνση του Συνδέσμου συνεργάσθηκε για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

«Η διαχρονική μελέτη των επιδόσεων της Ελλάδας, τόσο συνολικά, όσο και στους επιμέρους δείκτες, αποδεικνύει “ασταθή” συμπεριφορά ανταγωνιστικότητας με εναλλαγή ανόδου και πτώσης, γεγονός που για τον είναι η απόδειξη ότι η οικονομία μας παραμένει εύθραυστη, και, κυρίως, ευάλωτη στον διεθνή ανταγωνισμό», υπογραμμίζει ο ΣΒΒΕ.

Προσθέτει δε, ότι για να αναστραφεί αυτή η τάση, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ζητά «να υπάρχει σταθερή κυβερνητική δέσμευση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και θα άρει τη δυσπιστία των ξένων επενδυτών και των εταίρων μας για το μέλλον της πατρίδας μας. Παράλληλα, προτείνει το νέο ΕΣΠΑ, ως το κατεξοχήν εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων, να έχει σαφή περιφερειακή διάσταση».

Πέντε προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Ο ΣΒΒΕ σημειώνει ότι με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 338 δείκτες (ποσοτικούς και ποιοτικούς) που αξιολογούνται από το IMD, το διεθνούς φήμης ινστιτούτο θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2014, είναι:

  1. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για την ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας,
  2. Η προσέλκυση και υλοποίηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων,
  3. Η απλοποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά την επιχειρηματικότητα, για τη μείωση του υπέρογκου διοικητικού κόστους που επιβαρύνει αναίτια τις επιχειρήσεις,
  4. Η ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, με άξονα τη μεταποιητική δραστηριότητα και την υλοποίηση δράσεων καινοτομίας, και,
  5. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

«Μπροστάρηδες και ουραγοί»
Στο μεταξύ, για το 2014, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά: ΗΠΑ (πρώτη θέση, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, μετά την καθήλωσή τους για τρία χρόνια στην 2η θέση, παγιώνοντας ξανά την παγκόσμια κυριαρχία τους με όρους ανταγωνιστικότητας), Ελβετία (δεύτερη) και Σιγκαπούρη (τρίτη).

Οι πλέον ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές οικονομίες για το 2014, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, είναι κατά σειρά: Ελβετία (δεύτερη), Σουηδία (πέμπτη), Γερμανία (έκτη), Δανία (ένατη) και Νορβηγία (δέκατη), οι οποίες έχουν ως βασικά πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη βρίσκονται κατά σειρά οι: Τσεχία (33η), Λιθουανία (34η), Λετονία (35η), Πολωνία (36η), Ισπανία (39η), Πορτογαλία (43η), Σλοβακία (45η), Ιταλία (46η), Ρουμανία (47η), Ουγγαρία (48η), Σλοβενία (55η), Βουλγαρία (56η), Ελλάδα (57η) και Κροατία (59η).

Οι «τίγρεις» δεν βρυχώνται…
Με βάση τα αποτελέσματα της φετινής Επετηρίδας, σημαντικές ασιατικές οικονομίες εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικά επηρεασμένες από την οικονομική κρίση: η Κίνα κατατάσσεται 23η (χαμηλότερα κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2013) και η Ινδία 44η (πτώση κατά τέσσερις θέσεις). Τρεις θέσεις έχασε η Βραζιλία και βρέθηκε στην 54η.

Διαβάστε ακόμη:

Στην 23η θέση στην ΕΕ η Ελλάδα στην Έρευνα & Ανάπτυξη

ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία κινδυνεύει ακόμη

Η καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων στο «μικροσκόπιο» ερευνών