5o OK!Thess Demo Day: Είδαμε από κοντά όλα όσα έγιναν στην 84η ΔΕΘ και μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές

5o OK!Thess Demo Day: Είδαμε από κοντά όλα όσα έγιναν στην 84η ΔΕΘ και μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές
Η αποστολή του επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα funds και επιχειρηματικές προτάσεις γύρω από ένα τραπέζι, σε μια μέρα γεμάτη ευκαιρίες και πολύτιμες εμπειρίες.

Αποστολή την 84η ΔΕΘ

Η δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων με τα επενδυτικά funds είναι μια από τις πλέον απαραίτητες διαδικασίες για όσους startuppers επιδιώκουν να κάνουν το επόμενο, μεγάλο, βήμα για την επιχείρησή τους. Το OK!Thess έδρασε για μια ακόμη φορά με γνώμονα την ενίσχυση του εγχώριου και διεθνούς startup οικοσυστήματος και έφερε στο Περίπτερο 6 της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το καθιερωμένο Demo Day.

Η πέμπτη, κατά σειρά, διοργάνωση του επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε στον ίδιο χώρο 41 startups από Ελλάδα, Κύπρο, Σερβία, Αγγλία, Ισπανία και Βουλγαρία, καθώς και 20 επενδυτές από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Σερβία, και σε μια άκρως δημιουργική ημέρα διεξήγαγε δεκάδες κλειστές συναντήσεις.

Επενδυτικά σχήματα (Venture Capital funds) και επιχειρηματικοί άγγελοι άκουσαν τις προτάσεις των ομάδων, έθεσαν ερωτήματα και έλαβαν τις απαντήσεις που χρειάζονται για να κρίνουν με ποιον τρόπο μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές ομάδες που ξεχώρισαν. Το 5o Demo Day του Ok!Thess πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Digital Greece“, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers.

«Το ενδιαφέρον που δείχνουν για το Demo Day του OK!Thess τόσο οι startup επιχειρήσεις όσο και οι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε φορά μεγαλώνει», σημείωσε στο Fortune ο Δημήτρης Κουρτέσης – Program Manager και coach του OK!Thess. «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μας event μέχρι σήμερα με 150 κλειστές συναντήσεις ανάμεσα σε startups και επενδυτές. Θέσαμε εξ αρχής ως στόχο μας η διοργάνωση να δημιουργεί πραγματική αξία για τις δύο πλευρές και το οικοσύστημα συνολικά. Να προσφέρει κάτι πιο ουσιαστικό από έναν διαγωνισμό pitching. Χαιρόμαστε που η προσπάθεια του OK!Thess βρίσκει ανταπόκριση, το event ωριμάζει, βελτιώνεται και καθιερώνεται σαν σημείο συνάντησης».

Τα συμπεράσματα των funds

Συνολικά, μέχρι σήμερα στα Demo Day events έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 380 συναντήσεις startups με εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων από την Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, οι οποίες οδήγησαν σε επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου άνω του 1.500.000 ευρώ.

«Ήταν η 4η συμμετοχή του Velocity.Partners – και 3η προσωπική – σε demo day του OK!Thess, οπότε με σιγουριά μπορώ να πω ότι η διαδικασία έχει εξελιχθεί με αλματώδη βήματα και έχει γίνει ιδιαίτερα παραγωγική», σημείωσε ο Αχιλλέας Πετρόπουλος, Operating Partner του Velocity Partners VC. «Ο προγραμματισμός των συναντήσεων μεταξύ επενδυτών και startups, καθώς και η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αυτών είναι καταλυτικοί παράγοντες για την επιτυχή διεξαγωγή εκατοντάδων ραντεβού μέσα σε μία ημέρα! Οι περισσότερες ομάδες είχαν έρθει προετοιμασμένες, γνωρίζοντας τι να περιμένουν και διατεθειμένες να ακούσουν feedback από τους επενδυτές».

Στη σημασία της ομοιογένειας και του κλίματος που διαμορφώνεται στο εσωτερικό μιας startup, στάθηκε ο Χρήστος Γαστεράτος, Analyst του Marathon VC. «Η ομάδα πίσω από μια εταιρεία, η αγορά στην οποία στοχεύει να δραστηριοποιηθεί και το ίδιο το προϊόν που αναπτύσσει είναι για εμάς τα σημαντικότερα κριτήρια για να αξιολογήσουμε μια εταιρεία. Εντάσσουμε στο δίκτυο μας συνεχώς εταιρείες που αναπτύσσουν μερικά από τα καλύτερα τεχνολογικά προϊόντα παγκοσμίως και το OkThess μας βοηθά να διευρύνουμε αυτό το δίκτυο».

Φυσικά, δεν μπορεί να μην γίνει λόγος για την ίδια τη διαδικασία και το πόσο σημαντική είναι η θέση της στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας εγκαθίδρυσης ενός  δομημένου και οργανωμένου οικοσυστήματος, το οποίο, μετά από τα πρώτα αναγνωριστικά του χρόνια, θα αποφέρει καρπούς και στον επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και συνολικά στην ελληνική οικονομία. «Το OK!Thess είναι ο βασικός κόμβος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Είναι σημαντικό ότι αποτελεί σύμπραξη πανεπιστημίων, Δήμου και φορέων καινοτομίας. Τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει στηρίξει ουσιαστικά την ωρίμανση του τοπικού οικοσυστήματος, την ανάδειξη ώριμων εταιρειών και την τοποθέτησή τους στο περισκόπιο  επενδυτών», τονίζει στο Fortune ο Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής του προγράμματος NBG Business Seeds. «Το Demo Day καταφέρνει πάντα να μας εντυπωσιάσει, καθώς ανακαλύπτουμε μέσα από αυτό νέες ιδέες και εταιρείες, αρκετές από αυτές με μεγάλη δυναμική».

Η εικόνα των startups

Η ποιότητα και η χρησιμότητα των κλειστών meetings καθώς και η ευκαιρία για μια πραγματικά αποδοτική επικοινωνία ήταν τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισε ο Branimir Popov, από την εταιρεία Hagtech. «Οι συναντήσεις αυτές άξιζαν πραγματικά, καθώς η εταιρεία μας βρίσκεται στη διαδικασία σύστασης ενός σταθερού καναλιού επικοινωνίας με πιθανούς επενδυτές και συνεργάτες από την ελληνική αγορά».

«Το event που διοργάνωσε το OK!Thess βοηθάει τις startups να προσεγγίσουν αρκετά funds, ώστε να λάβουν feedback της πορείας τους και ενδεχομένως να εξασφσαλίσουν κάποια χρηματοδότηση που θα τους βοηθήσει να εκτοξευτούν», παρατηρεί στο Fortune o Δημήτρης Μουστάκας της aidplex. «Είναι απίστευτα αποδοτικό και από άποψη χρόνου και χρήματος όταν τόσες συναντήσεις πραγματοποιούνται μέσα σε λίγες ώρες στον ίδιο χώρο», συμπληρώνει με ενθουσιασμό.

«Η Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα ένα ανερχόμενο οικοσύστημα και σε αντίθεση με την Αθήνα, δεν υπήρχαν οργανωμένοι incubators και φορείς, μέχρι πρόσφατα. Σίγουρα το OK!Thess έχει κάνει δυναμικά το πρώτο βήμα», ήταν το μήνυμα του CEO της FightHoax, Βαλεντίνου Τζέκα, στον απόηχο της επιτυχημένης διοργάνωσης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα επιτάχυνσης του ΟΚ!Τhess απευθύνεται σε όσους έχουν νέες ιδέες και θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια καινοτόμο επιχείρηση. Πρόκειται για ένα 3μηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης και υποστήριξης που στόχο έχει να καθοδηγήσει επιχειρηματίες, φοιτητές, ερευνητές και γενικότερα όποιον θέλει να εξελίξει μια καινοτόμο ιδέα σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

*Το ΟΚ!Thess δέχεται αιτήσεις για τον 9ο κύκλο επιτάχυνσης έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε ακόμη: Global Agripreneurs Summit: Το μέλλον της τροφής είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους