81 νεκροί από την χθεσινή επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν

81 νεκροί από την χθεσινή επίθεση σε εκκλησία στο Πακιστάν

Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλο το Πακιστάν για να μπει τέλος στην διαθρησκευτική βία.

Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Πακιστάν, την επομένη της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον εκκλησίας, κατά την οποία 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στα χρονικά κατά της χριστιανικής κοινότητας στο Πακιστάν. Ο απολογισμός αυξήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε 81 νεκρούς, εκ των οποίων 37 γυναίκες, και 131 τραυματίες, δήλωσε ο γιατρός Αρσαντ Τζαβέντ, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, του Lady Reading.

Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν το πρωί, κυρίως στο Καράτσι και στο Φαϊσαλαμπάντ ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους. Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, τουλάχιστον 100 διαδηλωτές απέκλεισαν επί ώρες κεντρική οδική αρτηρία σε ώρα αιχμής προκαλώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα.

Δράστες των δύο επιθέσεων ήταν δύο καμικάζι βομβιστές που ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πεσαουάρ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχβα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά την έξοδο τουλάχιστον 400 χριστιανών -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- από τη λειτουργία.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση Τζουνούντ ουλ-Χίφσα, του Κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν (ΤΤΡ).

«Πραγματοποιήσαμε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Πεσαουάρ και θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ξένους και μη μουσουλμάνους μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Αχμαντ Μαρουάτ, εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής, που τον Ιούνιο είχε αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο δέκα ξένων ορειβατών στο Νάνγκα Παρμπάτ, τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν, μετά το Κ-2.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, του οποίου η κυβέρνηση πρότεινε πρόσφατα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στους πακιστανούς ταλιμπάν, καταδίκασε την επίθεση που «αντιβαίνει στα διδάγματα του Ισλάμ».

Στο τέλος ποιμαντικής του επίσκεψης στη Σαρδηνία, ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε «την κακή επιλογή, μια επιλογή μίσους και πολέμου».

Το βορειοδυτικό Πακιστάν είναι προπύργιο πολλών οργανώσεων ισλαμιστών ανταρτών, εκ των οποίων το ΤΤΡ, που είναι σύμμαχος της Αλ Κάιντα και ευθύνεται για πάμπολλες επιθέσεις αυτοκτονίας οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων από το 2007 και έχουν αιματοκυλήσει την Πεσαουάρ.

Οι χριστιανοί, που αντιπροσωπεύουν το 2% του πληθυσμού σε μια χώρα 180 εκατομμυρίων κατοίκων, μουσουλμάνων σε ποσοστό πάνω από 95%, είναι μερικές φορές θύματα βίας αλλά πολύ σπάνια εξαιτίας των επιθέσεων που έχουν στόχο συνήθως τις δυνάμεις ασφαλείας ή τις μουσουλμανικές μειονότητες (σιίτες αχμάντις) που θεωρούνται άπιστες από εξτρεμιστές σουνίτες ταλιμπάν.

Η διαθρησκευτική βία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Πακιστάν, κυρίως με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον της μουσουλμανικής σιιτικής μειονότητας (σχεδόν 20% του πληθυσμού), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η ένοπλη οργάνωση Λασκάρ -ι-Τζάνγβι, προσκείμενη στο ΤΤΡ και την Αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Συνεχίζεται το «θρίλερ» στην Κένυα – Updates