Άδωνις Γεωργιάδης: Η Υγεία δεν είναι ένας χώρος που διαιρεί τα κόμματα και διχάζει την κοινωνία

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Υγεία δεν είναι ένας χώρος που διαιρεί τα κόμματα και διχάζει την κοινωνία
Μέχρι το τέλος του 2025, το ΕΣΥ συνολικά θα έχει τελείως διαφορετικό πρόσωπο.

Άρθρο του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για το «Fortune Greece».

Η ανάγκη για μια δομική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας έχει διατυπωθεί πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο ενώ έχει γίνει συχνά πεδίο αντιπαράθεσης και από την επιστημονική κοινότητα αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει, και ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί. Προσωπικά θεωρώ ότι η Υγεία δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, ένας χώρος που διαιρεί τα κόμματα και διχάζει την κοινωνία. Απεναντίας πρέπει να είναι ένας χώρος που ενώνει σε έναν κοινό σκοπό: Να παρέχουμε στους συμπολίτες μας καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η τετραετία είναι η τετραετία της Υγείας και δεν θα μπορούσα να νοιώθω μεγαλύτερη τιμή και συνάμα ευθύνη για το ρόλο που μου έχει ανατεθεί.

Είναι ωστόσο πάρα πολλά τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το έργο μας αρκετά δύσκολο. Δυστυχώς, η λαίλαπα της πανδημίας οδήγησε στο να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι αδυναμίες που αντιμετώπιζε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας.

Αφού λοιπόν καταφέραμε και ξεπεράσαμε σε ένα βαθμό αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, πλέον επανερχόμαστε σιγά σιγά στην κανονικότητα και έτσι μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στις πιο μεταρρυθμιστικές αλλαγές που χρειάζεται το ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το 2024, οι κατευθύνσεις που έχουμε είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Από τις προσλήψεις για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έως τον κτιριακό εκσυγχρονισμό και την υιοθέτηση ενός μοντέλου που παύει πλέον να είναι «νοσοκομειοκεντρικό», δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην πρόληψη και τον προσυμπωματικό έλεγχο, είμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ.

Από τις πρώτες μου πρωτοβουλίες ως Υπουργός Υγείας ήταν η καθιέρωση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα για τις αναμονές σε κάθε νοσοκομείο. Σε συνδυασμό με την έναρξη της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, στόχος μας είναι να μπει ένα τέλος στις μακρές λίστες αναμονής για χειρουργεία που σε κάποιες περιπτώσεις διαρκούσε χρόνια.

Με τη βοήθεια πλέον της τεχνολογίας καταρτίζονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών και να παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων, για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με βάση την πραγματική εικόνα στις λίστες αναμονής.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων είναι για εμάς μεγίστης σημασίας και σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, καθώς μπορεί να μας «ανοίξει» πόρτες σε μεθόδους και πρακτικές που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα η τηλεϊατρική, η χρήση έξυπνων συσκευών, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή, θα βοηθήσουν το σύστημα υγείας να μετασχηματιστεί σταδιακά και να γίνει πιο σύγχρονο, φιλικότερο στον ασθενή και αποδοτικότερο.

Ειδικά για την τηλεϊατρική, η εποχή που ο γιατρός θα μπορεί μέσω ψηφιακών μέσων και τεχνητής νοημοσύνης να πάρει τη σωστή απόφαση για μία φαρμακευτική αγωγή δεν φαντάζει τόσο μακρινή, ακόμα και για τη χώρα μας.

Παράλληλα, υλοποιούμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προκήρυξης μονίμων θέσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βγαίνει κατά κύματα και θα βγαίνει διαρκώς κατά τη διάρκεια του έτους, με στόχο να καλυφθούν τα κενά. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την προσέλκυση και την παραμονή προσωπικού στο ΕΣΥ, το οποίο «απογυμνώνεται» σταδιακά, λόγω του «brain drain», της προτίμησης στον ιδιωτικό τομέα και των συνταξιοδοτήσεων.

Οι προσπάθειες μας όμως δεν σταματούν εδώ. Η εικόνα των νοσοκομείων μας, όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι αυτή που ιδανικά θα θέλαμε. Ήρθε επιτέλους η ώρα να το αλλάξουμε αυτό. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα παρουσιάζουμε είτε καινούριες συμβάσεις, είτε καινούρια έργα τα οποία ολοκληρώνονται. Έχουμε εξασφαλίσει τεράστιους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 Νοσοκομεία και πλήρη εκσυγχρονισμό 157 Κέντρων Υγείας. Για εμάς, στο Υπουργείο Υγείας, πρωταρχικός στόχος και επιδίωξή μας είναι να έχουν οι πολίτες αξιοπρεπείς συνθήκες, αποτελεσματικές υπηρεσίες και ισότιμη πρόσβαση.

Φυσικά, και όλα δεν μπορούν να λυθούν δια μαγείας. Είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά πιστέψτε με, το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Μέχρι το τέλος του 2025, το ΕΣΥ συνολικά θα έχει τελείως διαφορετικό πρόσωπο.

Αυτό που ζητάω είναι να μου δώσετε λίγο χρόνο για να σας αποδείξω ότι, με τη στήριξη του Πρωθυπουργού και την πολύτιμη βοήθεια της υπόλοιπης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η μέρα που θα είμαστε πλέον περήφανοι για το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας δεν φαντάζει τόσο μακριά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: