Aegean Airlines: Αύξηση 21% στα έσοδα το 2013

Aegean Airlines: Αύξηση 21% στα έσοδα το 2013
Photo:

Επιστροφή στα κέρδη για την αεροπορική εταιρεία που συνεχίζει να στοχεύει στην εξωστρέφεια.

Στα 66,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Aegean το 2013, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία κατέγραψε ανοδική πορεία σε σχέση με το ζημιογόνο (10,5 εκατ. ευρώ) 2012.

Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 21%, αγγίζοντας τα 682,7 εκατ. ευρώ. H Αegean μετέφερε 6,8 εκατομμύρια επιβάτες, το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 12% και πετυχαίνοντας εξαιρετικά σημαντική βελτίωση πληρότητας από 74% στο 79%. Σημειώνεται ότι μεταξύ του 2011 και του 2013 ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία της εταιρείας.

Η βελτίωση του κύκλου εργασιών και του αποτελέσματος προήλθε κατά κύριο λόγο από την εξαιρετική απόδοση του δικτύου εξωτερικού, με 14% αύξηση της κίνησης σε 4 εκατομμύρια επιβάτες, λόγω της ωρίμανσης της παρουσίας της εταιρείας σε σημαντικές αγορές εξωτερικού, αλλά και των ευνοϊκών συνθηκών ζήτησης, που επικράτησαν για τη χώρα. Η κίνηση εξωτερικού της Aegean ήταν αυξητική τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τις 6 περιφερειακές βάσεις της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Συνεργασία της Aegean με την Trenitalia

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 94 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας στη σημαντική ενίσχυση των συνολικών διαθεσίμων της εταιρείας στα 239 εκατ. ευρώ από 156 εκατ. ευρώ, το 2012 και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των στρατηγικών επιλογών της.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο του 2013, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Olympic Air, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013, η Olympic Air παρουσίασε έσοδα, ύψους 167,4 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του έτους, επιβατική κίνηση 2 εκατομμύρια επιβάτες (1,7 εκατομμύρια εσωτερικού και 0,3 εκατομμύρια εξωτερικού) και καθαρές ζημίες μετά από φόρους, ύψους 13,9 εκατ. ευρώ.

Λόγω του χρόνου της συναλλαγής, τα μεγέθη της Olympic Air ενοποιήθηκαν μόνο για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους. Συνεπώς, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του νέου ομίλου διαμορφώθηκε, για το 2013, στα 699 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 57,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Υψηλές πτήσεις για την AEGEAN

Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη, για το σύνολο του έτους 2013, σε αθροιστικό επίπεδο, τα έσοδα των δύο εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 847 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 52,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η αθροιστική επιβατική κίνηση των δύο εταιρειών, για το 2013, ανήλθε σε 8,8 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων 4,3 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν στο δίκτυο εξωτερικού. Οι χιλιομετρικοί επιβάτες ανήλθαν σε 8,4 δις. Τα συγκεκριμένα μεγέθη πρέπει να θεωρούνται και πρακτικά η αφετηρία του νέου ομίλου.

Ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε σχετικά: «Το 2013 ήταν μία χρονιά ορόσημο για την εταιρεία μας. Συνεχίσαμε με επιτυχία την επένδυση μας στην εξωστρέφεια, συνεισφέραμε σημαντικά στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και της Περιφέρειας, ενώ, παράλληλα, επιτύχαμε την επιστροφή στην κερδοφορία. Στο τέλος του έτους, με τη συνένωση με την Οlympic Αir, βάλαμε τις βάσεις για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης. Ήδη, οι πρώτες συνέργειες του δικτύου, αλλά και της νέας τιμολογιακής πολιτικής, παράγουν αποτελέσματα με άνοδο στην κίνηση. Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω προσπάθεια, για να μεταφρασθεί η νέα προοπτική σε σταθερή ανάπτυξη των μεγεθών και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Οι βάσεις πλέον υπάρχουν, όπως, επίσης και η στελέχωση και η απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης παραμένει, με τάσεις, όμως, σταθεροποίησης σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η χρονιά ξεκινά με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό. Η ζήτηση από το εξωτερικό προς τη χώρα μας φαίνεται και πάλι αυξητική για το 2014, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τρίτων ανταγωνιστικών εταιρειών, που προχωρούν σε σημαντική αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας προς την χώρα μας. Στο περιβάλλον αυτό μπορούμε πλέον μαζί με την Olympic Air να ανταποκριθούμε δυναμικά με ταυτόχρονη επένδυση στην ανάπτυξη από την Αθήνα και την Περιφέρεια, αλλά και με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σημερινών επιβατών. Η ενοποίηση των διοικητικών, εμπορικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών, προχωρά, σύμφωνα με το σχεδιασμό και αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω επίτευξη οικονομιών κλίμακας».

Διαβάστε ακόμη: (Αερο)μεταφορές: Το «πάρτι» τώρα αρχίζει…