«Αερομαχία» Κίνας-Ισραήλ για τα drones

«Αερομαχία» Κίνας-Ισραήλ για τα drones

Το Ισραήλ κορυφαία εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως, ενώ η Κίνα ακολουθεί δυναμικά

Αποτελούν το 10% των αμυντικών εξαγωγών του Ισραήλ, οι πωλήσεις τους ξεπερνούν τα 4,6 δισ. δολαρία την τελευταία 8ετία και έχουν αναδείξει το Τελ Αβίβ ως την μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως.

Σχεδόν οι μισές εξαγωγές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), γνωστών και ως drones, από το Ισραήλ έχουν προορισμό την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μεγάλου αριθμού που έχει αγοράσει η Βρετανία.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, παραγγελίες θέλει να κάνει και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, που προς το παρόν καλύπτει τις όποιες ανάγκες της νοικιάζοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ισραηλινή αεροπορία.

Βασικοί πελάτες του Τελ Αβίβ είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, με την Ινδία να υπογράφει πρόσφατα συμφωνία 100 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιο της.

Διαβάστε: Γιατί δεν πήγε ο Ομπάμα στην Κένυα

Παρά την υπεροχή του, το Ισραήλ κρυφοκοιτάζει τώρα και έναν ισχυρό αντίπαλο εξ’ ανατολών. Η Κίνα αναδεικνύεται πλέον ως μια πραγματική δύναμη στην αγορά, με τις αεροναυτικές αμυντικές βιομηχανίες της να κατασκευάζουν τα δικά τους UAV, που ανταγωνίζονται ευθέως τα δυτικά.

Όπως ανέφερε το Associated Press, οι Κινεζικές εταιρείες έχουν πρόσφατα παρουσιάσει UAVs που είναι σχεδόν πανομοιότυπα με το Predator, το Global Hawk και το Reaper, που πετούν για λογαριασμό της  CIA και της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κινεζική τεχνολογία απέχει ακόμα της αντίστοιχης αμερικανικής και ισραηλινής, αλλά κερδίζει γρήγορα έδαφος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ την κυριαρχία στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενδεχομένως εκφοβίζοντας τους γείτονες του.

Η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ινδία και οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούν τις εξελίξεις με άγρυπνο μάτι. «Η Κίνα ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ», υποστηρίζει ο αναλυτής του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης στην Στοκχόλμη, Σίμον Βέζεμαν. «Το σκεπτικό τους είναι “εφόσον μπορεί να το κάνει η Ουάσιγκτον, τότε μπορούμε και εμείς”. Εάν οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη χώρα με στρατηγικά συμφέροντα, το ίδιο είμαστε και εμείς».