Αεροπορικές επιδρομές της Συρίας κατά του ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Αεροπορικές επιδρομές της Συρίας κατά του ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκει «καλοδεχούμενη» τη συριακή συνδρομή και ανακοινώνει την προμήθεια ρωσικών στρατιωτικών αεροπλάνων.

Διευρύνεται το «μέτωπο» της καταπολέμησης των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταλάβει σημαντικά εδάφη στο δυτικό και βόρειο Ιράκ και απειλεί ευθέως την ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές κατά θέσεων των δυνάμεων του ΙΚΙΛ εντός του ιρακινού εδάφους και συγκεκριμένα στην πόλη Αλ-Κάιμ που βρίσκεται στη συρο-ιρακινή μεθόριο.

Μιλώντας στο BBC, o σιίτης πρωθυπουργός, που έχει δεχθεί διεθνώς κριτική τόσο για την απήχηση που βρήκε το σουνιτικό ΙΚΙΛ στο Ιράκ, όσο και για τον χειρισμό της κρίσης, διευκρίνισε ότι , αν και το Ιράκ «δεν ζήτησε» τις συριακές επιδρομές, πάντως «ήταν καλοδεχούμενες».

Την ίδια ώρα, ο αλ-Μάλικι ανακοίνωσε στο BBC πως το Ιράκ θα προμηθευτεί στρατιωτικά αεροπλάνα από τη Ρωσία, καθώς καθυστερεί η προγραμματισμένη πώληση μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς και η αποδοχή της στρατιωτικής βοήθειας από τη Συρία, δείχνει μία στροφή της ιρακινής κυβέρνησης και προς τη Μόσχα, καθώς και την ευρεία έκταση που παίρνει η κρίση, καθώς διακυβεύονται συμφέροντα σημαντικών δυνάμεων.

Στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρθηκε χθες πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχαν τηλεφωνική συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας πως ο Πούτιν επιβεβαίωνε την «πλήρη στήριξή» του σιτς ενέργειες της ιρακινής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τους «τρομοκράτες» στο έδαφός της.

Χθες οι σουνίτες σλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μια πετρελαιοπηγή κοντά στην πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ. «Αντάρτες ελέγχουν σήμερα το κοίτασμα πετρελαίου Ούτζιλ μετά τη μάχη στην οποία ενεπλάκησαν με τη δύναμη που τη φρουρούσε», ανέφερε στρατιωτική πηγή. Την ίδια ώρα, στο Κιρκούκ ένας βομβιστής-καμικάζι σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 16, όπως δήλωσαν πηγές της αστυνομίας. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτού του είδους στην πόλη αφότου την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι Κούρδοι, την 12η Ιουνίου.

Παράλληλα αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι και ένας βομβαρδισμός στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 23 στη Μαχμουντίγια, 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης.

Οι ελπίδες στρέφονται στην προσπάθεια -που στηρίζεται από τις ΗΠΑ- για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα στέλνει το μήνυμα της εθνικής ενότητας στις σουνιτικές, σιιτικές και κουρδικές κοινότητες του Ιράκ και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προέλαση του ΙΚΙΛ.

Η ιρακινή προεδρία εξέδωσε σήμερα διάταγμα ορίζοντας για την 1η Ιουλίου την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου της νέας βουλής που προήλθε από τις εκλογές του Απριλίου, ξεκινώντας τη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές, και έπειτα από ατέρμονες διαβουλεύσεις και έριδες, το Ιράκ, αντιμετωπίζοντας πλέον άμεση απειλή εδαφικού κατακερματισμού, παραμένει χωρίς κυβέρνηση. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι απέρριψε τις εκκλήσεις των τελευταίων ημερών, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας για τον σχηματισμό επειγόντως κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Χθες μάλιστα δήλωσε ότι απορρίπτει την ιδέα του σχηματισμού κάποιου είδους προσωρινής κυβέρνησης που θα τοποθετείται «εκτός του συνταγματικού πλαισίου».

Εν τω μεταξύ, μετά την επίσκεψή του στο Ιράκ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόκειται αύριο να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, όπου και θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, με τον οποίο θα συζητήσει τις κρίσεις στη Συρία και το Ιράκ, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη:

Με αργά βήματα οδεύει προς νέα κυβέρνηση ενότητας το Ιράκ

«Πολιτική, όχι στρατιωτική λύση» στο Ιράκ ζητά ο Τζον Κέρι

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ